Jednání WTO o liberalizaci obchodu zkrachovala

24.07.2006
Ministři šesti obchodních mocností se jednání v Ženevě na ničem podstatném nedohodli a pětiletá vyjednávání o liberalizaci světového obchodu přicházejí vniveč.

Jednání takzvaného katarského kola byla odložena na neurčito, sdělil dnes po poledni v Ženevě indický ministr obchodu Kamal Nath poté, co nedělní rozhovory šestice obchodních mocností nepřinesly žádný pokrok. Jednání WTO jsou pozastavena, řekl Nath novinářům. Na otázku, jak dlouho by odklad mohl trvat, odpověděl: Může to být jakkoli dlouho, od měsíců po léta. Je to vážný a významný nezdar, doplnil ho brazilský ministr zahraničí Celso Amorim.
Šéf Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy se podle diplomatů již po nočních jednáních připravoval takzvané katarské kolo odročit na neurčito.

Lamy řekl, že pokud dnes nedojde k průlomu, navrhne zastavení DDA (Rozvojový program z Dauhá, oficiální název katarského kola), řekl jeden z obchodních diplomatů agentuře Reuters o závěru 14hodinové nedělní schůzky. Hlavním cílem kola je dostat z chudoby miliony lidí v rozvojových zemích a podpořit globální hospodářský růst.

Tlapa: Nejvíce budou tratit rozvojové země
Podle českého náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy se kvůli zastavení jednání WTO hned tak nezlepší přístup českých podniků na perspektivní trhy rozvojových zemí. Byla to naše priorita, protože řadu tuzemských podniků při vývozu na tyto trhy trápí vysoká cla, řekl Tlapa. Podle něj ovšem nejvíce ztratí nejméně rozvinuté země, které v případě dohody mohly rozšířit svůj bezcelní a bezkvótový přístup na vyspělé trhy.

Další dobře informovaný diplomat avizoval, že jednáním je konec a že odpoledne se již uskuteční jen plenární zasedání všech 149 členských zemí, aby rozhodlo o dalších krocích. Jednání G6 se zhroutila. Není jasné, jaké další možnosti kromě zastavení kola ještě máme, řekl.

V neděli se k dvoudenní schůzce sešli zástupci Evropské unie, Spojených států, Brazílie, Indie, Japonska a Austrálie, zemí které reprezentují klíčové skupiny členských států WTO. Setkání, které by mělo zařídit průlom v dosud zablokovaných jednáních, iniciovali před týdnem lídři skupiny nejmocnějších zemí světa G8. Další schůzka se má uskutečnit 28. až 29. července, bez dnešního pokroku to však podle diplomatů nebude mít význam. Hlavním cílem kola, zahájeného v katarské metropoli Dauhá v roce 2001, bylo dostat z chudoby miliony lidí v rozvojových zemích a podpořit globální hospodářský růst; to se však nyní podle pozorovatelů bude muset o několik let odložit.

Zakopaným psem zůstavá zemědělství
Hlavním problémem nadále zůstává zemědělský obchod, kde všechny strany zůstávají na dosavadních pozicích a žádná nechce udělat první krok. Podle obchodních činitelů se vyjednávání zablokovala na zemědělství a k tématu průmyslového zboží se vůbec nedostala.

Lídři G8 v Petrohradu pro sjednání hlavních bodů dohody WTO stanovili termín jeden měsíc a celá dohoda musí být hotova do konce roku. Kompromis by měl zahrnovat výraznější snížení zemědělských subvencí v USA a dalekosáhlejší omezení celních bariér v EU a jinde. Rozvojové země by pak za to měly přistoupit na ústupky ohledně svých trhů průmyslového zboží a služeb.

Historie se opakuje
Krach katarského kola připomíná podobný vývoj předešlého uruguayského kola v roce 1990, kdy se přední země Latinské Ameriky nesmířily s polovičatými návrhy EU a USA. Kolo mělo trvat čtyři roky, skončilo však úspěšně až po osmi letech v roce 1993 a vzešel z něho nový obchodní systém WTO.

Celý proces, který začal v roce 2001 v katarské metropoli Dauhá, má už velké zpoždění a nyní se dostává do silného časového tlaku. Konečná dohoda včetně technických podrobností musí být sjednána nejpozději do poloviny roku 2007, protože v té době vyprší prezidentovi USA pravomoc sjednávat obchodní dohody bez dodatků Kongresu.

Pozorovatelé však soudí, že nový prezident USA po roce 2008 obchodní pravomoci opět získá. Navíc bude mít nového prezidenta Francie, která je na straně EU hlavní překážkou výraznějších ústupků na poli zemědělského obchodu.

Naděje na dohodu trvá
Obchodní šéfové USA i EU řekli, že kolo nevzdávají a že jsou rozhodnuti v jednání později pokračovat. Dobrou zprávou na tom je, že všichni, kdo jednali, chtějí jednat i nadále, řekl Amorim. Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson se pokusil svalit veškerou vinu za krach jednání na USA, které byly údajně nepružné a nechtěly přijmout nabízené ústupky. Spojené státy byly neochotné akceptovat flexibilitu a dokonce ji odmítaly přiznat jiným, řekl komisař.

Američané to však vidí jinak. Jejich zástupci nehodlali přijmout podle nich nedostatečné ústupky EU a jiných a podle obchodní zmocněnkyně Susan Schwabové jsou nadále rozhodnuty dospět k robustnímu, ambicióznímu a vyváženému výsledku. Navrhované kroky jiných zemí však byly postupem doby stále nicotnější, uvedl ministr zemědělství Mike Johanns.

Američtí činitelé tak získali dojem, že EU a další plnohodnotnou dohodu uzavřít nechtějí a že s podporou Lamyho, bývalého obchodního komisaře EU, směřují k takzvané Dauhá light, pro USA nepřijatelné, okleštěné verzi liberalizace. Včera se bohužel jasně ukázalo, že ‚Dauhá light‘ je pro některé zřejmě stále preferovaná alternativa, řekla dnes Schwabová.

Ostatní země na USA vyvíjely tlak, aby výrazněji snížily zemědělské subvence. K tomu však byl Washington ochoten jen v případě, že EU nabídne hlubší snížení zemědělských cel a hlavní rozvojové země prokážou ochotu snížit cla na průmyslové zboží. Rozvojové země požadovaly, aby se před jednáním o průmyslu vyřešila otázka zemědělství.

Ekonomové a obchodní činitelé se obávají, že narušení multilaterálního obchodního systému povede ke vzestupu bilaterálních dohod s negativními dopady na globální ekonomiku. Kolaps jednání oslabí roli WTO a povede k sérii bilaterálních dohod. To bude pro firmy špatné, řekl prezident Sněmu německých obchodních a průmyslových komor (DIHK) Ludwig Georg Braun.

Související články:
Postoj EU k dohodě ve WTO se radikálně nezmění

Autor: hal-iHNed,čtk,bbc.co.uk

Sdílet tento příspěvek