Solana: Mírové mise v Libanonu se zúčastní i jednotky EU

24.07.2006
Vysoký představitel EU Javier Solana jedná o mezinárodních jednotkách od svého středečního setkání s izraelským premiérem Ehudem Olmertem.

Na případných mezinárodních mírových jednotkách v Libanonu s mandátem OSN by se podílely i některé země EU. V Bruselu to dnes řekl vysoký představitel pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Evropské unie Javier Solana.

Solana o mezinárodních jednotkách jedná od svého středečního setkání s izraelským premiérem Ehudem Olmertem. „Je to reálná možnost. Není to snadný úkol, ale pracujeme na tomto konceptu s několika zeměmi, aby bylo možné takové jednotky rozmístit pod záštitou Rady bezpečnosti OSN,“ řekl Solana po setkání s šéfem většiny v libanonském parlamentu Saadem Harírím.

„Myslím, že několik členských států Evropské unie bude připraveno poskytnout vše potřebné,“ řekl Solana. Neuvedl však další podrobnosti k mandátu jednotek, ani zda by se podílely na odzbrojení oddílů šíitského hnutí Hizballáh.
Jsme teprve na začátku jednání, řekl. Podle něj by však měly být budoucí mírové jednotky s to „zaručit svobodu a suverenitu Libanonu“.

Podle Harírího se nynější situace nesmí opakovat. Libanon podle něj není „hřištěm pro Izrael nebo pro zájmy dalších zemí a jejich konflikty“. Nejde nám o poloviční, ale o úplné řešení situace, které by zajistilo, aby k ničemu takovému už nedošlo, dodal syn zavražděného libanonského premiéra Rafíka Harírího.

Situace je dramatická a jde nám o to, jak zastavit násilí a jak dopravovat humanitární pomoc, poznamenal Solana. Až konflikt skončí, Evropská unie bude připravena pomoci Libanonu, jak jen to bude možné při obnově země, přislíbil představitel EU pro zahraniční politiku.

Nejnovější informace o konfliktu na Blízkém východě čtěte ZDE.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek