EU a arabský svět sjednotily postoj k Libanonu

10.08.2006
Představitelé obou stran věří, že jejich společné stanovisko pomůže vyvést jednání RB OSN ze slepé uličky.

Předseda Evropského parlamentu Josep Borrell a předsedové národních parlamentů Řecka, Egypta a Tuniska se dohodli na jednotném postoji k situaci v Libanonu. Evropská unie a představitelé zúčastněných arabských parlamentů společně odsoudily válečnou ofenzivu a vyjádřily lítost nad množstvím civilních obětí.

Je to poprvé od doby vypuknutí krize mezi Izraelem a Libanonem, co Unie a arabský svět hovoří jedním hlasem, komentoval výsledek jednání Borrell. Apelujeme na zdraví rozum a věříme, že naše společné stanovisko pomůže vyvést jednání Rady bezpečnosti OSN ze slepé uličky, doplnil šéf EP.

Podle stanoviska deklarace nastal čas, aby odpovědnost za situaci převzala Rada bezpečnosti OSN a přijala rezoluci, která pomůže k okamžitému ukončení násilí.

Představitelé EU a arabského světa se také shodli, že Evropská unie by měla zaujmout jasnou a rozhodnou pozici a stát se důležitým partnerem při opětovném navázání dialogu mezi všemi stranami konfliktu.

Obě strany také vyzvaly všechny členy Evropského parlamentu k tomu, aby se obrátili na vlády svých zemí a vyzvali je k intervenci za ukončení násilí na Blízkém východě.

Autor: jos-iHNed, europa.eu

Sdílet tento příspěvek