EK odmítla, že by znevýhodňovala rozvojové země

10.08.2006
Evropská komise důrazně dementovala mýtus, že účtuje taková cla, které znevýhodňují rozvojové země.

Jedním z nejrozšířenějších mýtů o obchodní politice Evropské unie je to, že EU účtuje rozvojovým zemím nižší celní poplatky za nezpracované zboží, zatímco na zpracované produkty vyrobené z těch samých materiálů uvaluje vyšší celní sazbu. Tím prý zabraňuje rozvojovým zemím v tom, aby exportovaly zpracovaný produkt, za nějž by mohly získat větší výnos.


Evropská komise proto vydala oficiální stanovisko, v němž tyto fámy zcela odmítla. Jako příklad EK uvedla to, že Ghana údajně dováží kakaové boby do Evropské unie v levnější sazbě, avšak čokoládu za stejný tarif dovést nemůže. Nebo, že Rwanda může vyvážet kávová zrna za výhodnější cenu, avšak nemůže exportovat zrnkovou či praženou kávu. Zpráva EK upozorňuje, že tyto mýty jsou tak rozšířené, že je dokonce citují některé členské státy Unie.


Evropská unie chce tento mýtus definitivně vyvrátit. „Cla pro zpracované či nezpracované zboží jsou pro země jako Ghana či Rwanda shodná. Jako členové Skupiny zemí Afriky, Karibiku a Pacifiku (ACP) dokonce mohou exportovat za nulové clo,“ stojí v prohlášení EK, která zároveň odkazuje i na oficiální dohody o celních poplatcích EU.

Autor: jos-iHNed, europa.eu

Sdílet tento příspěvek