EU dochází rezervy na humanitární krize

11.08.2006
Evropská unie se obává, že rozpočtové rezervy nebudou schopny pokrýt všechny humanitární krize tohoto roku.

Oficiální rozpočtové rezervy EU, které měly sloužit na pokrytí příspěvků na humanitární krize v roce 2006, pomalu docházejí. Evropská unie se obává, že finanční rezervy nebudou schopny pokrýt všechny humanitární krize tohoto roku.

Postupné vyprazdňování rozpočtových rezerv Unie znepokojuje vedoucí činitele pětadvacítky. Existuje znepokojení nad tím, jak bude EU reagovat v okamžiku, kdy přijde další velká katastrofa, stojí v prohlášení komise, odpovědné za část rozpočtu, který zahrnuje příspěvky na humanitární krize (ECHO).

Základní rozpočet EU určený na pomoc při humanitárních krizích je 500 milionů eur ročně. Po finanční pomoci tsunami postižené Indonésii, Palestině, africkém Darfuru a nyní Libanonu se humanitární rezervy na tento rok snížily na pouhých 49 milionů eur.

Pokud v průběhu září či října přijde nějaká další velká humanitární katastrofa, budeme rozhodně potřebovat získat více peněz, doplňuje zpráva komise. V tom případě by komise musela požádat Evropský parlament a členské státy o navýšení této části rozpočtu. Komise však upozorňuje, že by to bylo poprvé v historii EU, co by k takovému kroku muselo dojít. Většinou je komise překročení základního humanitárního rozpočtu schopna dočerpat z unijních rezerv, určených na pro nouzové situace v rámci EU.

V současné době je pro humanitární rezervy EU určující, kolik peněz si vyžádá pomoc blízkovýchodní krizí postiženému Libanonu.

Mandátem ECHO je poskytovat humanitární pomoc obětem přírodních katastrof nebo ozbrojených konfliktů za hranicemi Evropské unie. Záměrem je směřovat pomoc přímo k těm, již se nacházejí v tísni, nehledíce na rasu, vyznání nebo politické pesvědčení.

Autor: jos-iHNed, eupolitix.com

Sdílet tento příspěvek