Itálie se nebrání tomu, že by velela jednotkám OSN v Libanonu

21.08.2006
Pokud by Organizace spojených národů o toto požádala, Řím je ochoten roli vůdce mezinárodních jednotek přijmout.

Situace související se sestavováním kontingentu OSN pro misi UNUFIL se zkomplikovala poté, co Francie jako adept na velení mezinárodním jednotkám do oblasti jižního Libanonu vysílá pouze 400 mužů oproti předpokladu, který počítal s alespoň 5000 francouzských vojáků.


Italská vláda již schválila vyslání mírových jednotek do Libanonu, a i když nebyl zveřejněn přesný počet vojáků, hovoří se o kontingentu až 3000 mužů. Italští představitelé rovněž uvedli, že pokud bude Itálie pověřena velením jednotek OSN, neodmítne. „V případě, že OSN naši zemi požádá, aby vedla misi, neodmítneme, i když o to neusilujeme,“ řekl Piero Fassino, předseda nejsilnější strany italské vládní koalice. „Blízký východ leží nedaleko od nás a velký národ, jako je Itálie, se nemůže skrývat před svými povinnostmi,“ dodal.


K tomu, aby se Itálie zhostila velení mírových jednotek OSN, vyzval také izraelský premiér Ehud Olmert svůj italský protějšek Romana Prodáno v telefonickém rozhovoru. „Je důležité, že by Itálie mohla vést mezinárodní mírové síly a zároveň poslat vojáky, aby dohlíželi na hraniční přechody mezi Libanonem a Sýrií,“ uvádí se v prohlášení.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek