Srbsko: Do roku 2012 budeme připraveni pro vstup do EU

21.08.2006

Srbský ministr financí Mladjan Dinkič prohlásil, že po dalším funkčním období ve vládě bude země připravena.

V srbské vládní koalici jsou napjaté vztahy kvůli vydání osob podezřelých z válečných zločinů do Haagu. Srbský ministr financí Mladjan Dinkič i přesto tvrdí, že co se týče politických a ekonomických reforem, země bude přibližně za šest let připravena na vstup do Evropské unie. „Po dalším funkčním období ve vládě budeme připraveni. Do roku 2012 uskutečníme všechny potřebné reformy“ řekl.

Optimistické vyjádření přichází v době, kdy Dinkičova strana G-17, orientovaná na volný trh, vyhrožuje, že vystoupí z koalice vedené Vojislavem Koštunicou, pokud se do konce září opět nerozeběhnout jednání Srbska a EU o tzv. Stabilizační a asociační dohodě (SAD).

Jednání o SAD zaměřených na navázání užších vztahů mezi EU a Srbskem, byla v květnu pozastavena kvůli neschopnosti Srbska zatknout a vydat Mezinárodnímu trestnímu tribunálu OSn pro bývalou Jugoslávii v Haagu (ICTY) bývalého generále Radka Mladiče podezřelého ze spáchání válečných zločinů, který se údajně ukrývá v Srbsku.

Premiér Vojislav Koštunica v červenci představil v Bruselu nový akční plán zaměřený na podporu opatření, která by měla vést k dopadení Mladiče, ale Eu i hlavní žalobkyně OSN Carla del Ponteová na něho reagovaly spíše vlažně. Prohlásily, že víc než nové strategie a dokumenty, jsou pro znovuspuštění jednání EU se Srbskem potřeba konkrétní výsledky.

Očekává se, že představitelé EU tento odkaz zopakují znovu v září a jednání zůstanou zmrazena.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek