Británie se obává pracujících z Bulharska a Rumunska

21.08.2006

Britský ministr pro obchod a průmysl Alistair Darling preferuje raději „důkladně řízenou“ migraci z těchto dvou zemí než politiku „otevřených dveří“.

Británie vyslala další signál navrhující změnu své politiky v souvislosti s přístupem na volný trh pro pracovníky z nových členských zemí EU, jak dokazuje nedávný průzkum, v němž se 77 procent dotázaných přiklonilo k zavedení pracovního omezení pro Bulhary a Rumuny.

Britský ministr pro obchod a průmysl Alistair Darling prohlásil, že by Británie raději přiklonila k „důkladně řízené“ migraci z Bulharska a Rumunska, které by měly příští rok přistoupit k EU, než aby provozovala politiku „otevřených dveří“, jak činí vůči zájemcům o práci z dalších deseti zemí, jež k unii přistoupily v roce 2004, uvedla britská média.

„Co my potřebujeme je stabilizace schopností, které jsou zapotřebí, a samozřejmě naše ekonomika má těchto potřeb hodně v různých oblastech, potřebuje také dobře zorganizovaný systém, abychom se mohli starat o další věci, třeba zdravotnictví, vzdělávání a další,“ řekl Darling.

Ministrova slova zazněla poté, co byly zveřejněny výsledky průzkumu, kde si 77 procent dotázaných Angličanů přeje, aby britská vláda vydala striktní limit pro počet imigrantů, kteří do země každým rokem přijíždějí.

Autor: mab-iHNed,EUobserver.com

Sdílet tento příspěvek