Vojáci EU zasahují v Kongu

22.08.2006
Jejich úkolem je společně s jednotkami OSN v oblasti potlačit násilnosti vzniklé po červencových prezidentských volbách.

Zhruba 400 speciálně vycvičených vojáků z jednotek EU odletělo do metropole Demokratické republiky Kongo Kinshasy, aby pomohli potlačit zdejší zuřící násilí.


V sousední Gabonské republice jsou holandští a němečtí míroví pozorovatelé, protože od prezidentských voleb z minulého měsíce v oblasti Konga vypukly násilnosti.


Přívrženci dvou prezidentských kandidátů, kteří se spolu utkají o hlasy voličů ve druhém kole v říjnu (Jean-Pierre Bemba a současný konžský prezident Joseph Kabila), už tři dny vzájemně bojují. Stoupenci Bemby tvrdí, že stráž konžského prezidenta napadají Bembův dům.


Ulice ve středu metropole jsou liduprázdné a obchody zavřené, protože lidé se neodvažují v současné situaci vyjít ven.


Včerejší den zasahovali španělští legionáři, kteří jsou rovněž součástí jednotek EU, společně s vojáky OSN, aby zachránili zahraniční diplomaty uvízlé v přestřelce mezi přívrženci prezidentských kandidátů.


Evropská unie vyslala vojáky do Konga na konci července, aby asistovali misi Organizace spojených národů při stabilizaci situace během a po skončení prezidentských a parlamentních voleb, které proběhly 30. července.

Autor: mab-iHNed,bbc.com

Sdílet tento příspěvek