Pro OSN jsou vojáci z EU velice důležití

23.08.2006
Evropské státy se stále nemohou dohodnout na konkrétní vojenské pomoci mise OSN v Libanonu. Itálie nabádá ostatní členské země, aby vyslaly své vojáky.

Itálie bude naléhat na ostatní státy Evropské unie, aby potvrdily své sliby a vyslaly vojáky, kteří by se měli přidat k mírovým jednotkám OSN v Libanonu.


Řím prohlásil, že může poskytnout až 3000 mužů z Evropského kontingentu. OSN schválila vojenské nasazení 15.000 vojáků v jižním Libanonu.


Zatím není jasné, jak silný může být sestaven Evropský kontingent, protože prozatím nabídla Francie 200 vojáků, oproti předpokladům OSN počítající alespoň s pěti tisíci muži, a ostatní členské státy EU se ještě nedohodly na konkrétní vojenské pomoci.


„Itálie bude chtít vědět, jak jsou na tom její evropští partneři,“ řekl jeden z diplomatů EU. Dnešní jednání velvyslanců Evropské unie má za cíl připravit půdu pro páteční schůzi ministrů zahraničí členských států unie.


Potenciální evropští spolupracovníci mají na věc různé pohledy. Belgie, Španělsko a skandinávské země včetně Finska jsou znepokojeni, že není stanovena přesná povaha mise. Británie a Nizozemí zase tvrdí, že mají jiné závazky.


Vzhledem k tomu, že OSN do 2. září shromáždí prozatím 3.500 mužů, evropští vojáci jsou pro její mírovou misi velice důležití.


„V první řadě musí Evropská unie převzít zodpovědnost za misi, která může zaručit trvalý mír,“ řekl německý ministr obrany Franz Josef Jung pro italská média. „Důležité je, aby Evropa byla ve svém jednání jednotná. Na to se musíme v současné době nejvíce soustředit,“ dodal.

Autor: mab-iHNed,reuters

Sdílet tento příspěvek