Řecko a Kypr budou spolupracovat v otázce tureckých vstupních rozhovorů

19.08.2005

Všechny další kroky hodlají obě země spolu koordinovat. O svých pozicích budou pravidelně informovat Evropskou unii.

Řecko a Kypr dnes prohlásily, že se dohodly na společném postoji k zahájení vstupních rozhovorů Evropské unie s Tureckem. Všechny další kroky hodlají obě země spolu koordinovat. Prohlásil to ve čtvrtek řecký premiér Kostas Karamanlis po jednání se svým kyperským protějškem Tasosem Papadopulosem.

„Naše strategické cíle jsou známy a nemění se,“ řekl Karamanlis. Dodal, že Atény a Nikósie hodlají o svých pozicích informovat Evropskou unii na schůzce stálých zástupců koncem srpna v Bruselu a na neformální schůzce ministrů zahraničí počátkem září.

Podle řeckého tisku si ani Řecko, ani Kypr nepřejí zablokovat jednání s Tureckem a staví se zdrženlivě k názoru Francie, že je nepředstavitelné, aby bez uznání Kypru jednání s Ankarou začala. Zvláště Řecko si přeje vstup Turecka do unie v naději, že se tak spíše normalizují vztahy mezi oběma odvěkými rivaly.

Ankara koncem července podepsala protokol, kterým rozšiřuje svou celní unii s původní Evropskou unií i na jejích deset nových členů včetně Kypru. K dokumentu však připojila prohlášení, podle nějž podpis neznamená uznání Kyperské republiky, tedy vlády řecké části rozděleného ostrova. Turecko uznává jen severní Kypr, který obsadilo před 31 lety, protože tehdy chtěli kyperskořečtí nacionalisté připojit ostrov k Řecku.

Sdílet tento příspěvek