EK podpoří nezávislé vysílání pro Bělorusko

09.09.2005
Dva miliony eur investuje Evropská komise do nezávislých rozhlasových, internetových a televizních vysílání v běloruštině a ruštině. Chce tak v příštích dvou letech zlepšit informovanost Bělorusů, jejichž vláda domácí zdroje informací kontroluje.

Mluvčí EK Emma Udwinová dnes prohlásila, že již byl uzavřen kontrakt s německou stanicí Deutsche Welle. Ta spustí vysílání pro Bělorusko od 1. listopadu.
Toto vysílání podpoří EK částkou 138.000 eur. Nejdříve se bude vysílat v pracovních dnech patnácti minutový zpravodajský blok.
Komise dále vybídla další zájemce, aby do 11. října předložili své návrhy na koprodukci a vysílání pro Bělorusko v rámci příštích dvou let, počínaje lednem 2006.
„Cílem je zajistit přístup k nezávislým informacím o událostech v Bělorusku a okolním světě, jakož i posílit povědomí běloruského obyvatelstva o demokracii, pluralismu, právním státě, svobodě tisku a lidských právech,“ prohlásila komise ve své oficiální zprávě. Podmínkou účasti tendru je roční obrat vysílací stanice (či konsorcia menších stanic) větší než tři miliony eur.
„Respektování lidských práv v Bělorusku se zhoršuje, lidé potřebují přístup ke svobodným médiím. Komisi vážně znepokojuje nedostatek svobody slova a pronásledování médií v Bělorusku,“ uvedla komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.
Vztahy mezi unií a Běloruskem jsou velmi napjaté a Brusel uvalil na režim autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka diplomatické sankce. EK dostala od členských států mandát poskytovat nevládním organizacím a občanským sdružením v Bělorusku finanční podporu. Na tu je v letošním roce vyčleněno 8,7 milionů eur.
V Bělorusku budou v roce 2006 prezidentské volby a místní opozice se obává, že Lukašenko ve snaze zajistit si znovuzvolení vůči ní vystupňuje represivní akce.
Bělorusko je na seznamu států, na něž se vztahuje „politika sousedství“ EU, nesplňuje však kritéria pro její aplikaci. Jako jediná z evropských zemí je také kvůli nedodržování demokratických zásad vyloučena z Rady Evropy.

Sdílet tento příspěvek