Ministři jednají o formě tureckých rozhovorů

02.10.2005

Ministři zahraničí EU se dnes večer zatím nedohodli na tom, jak vést s Tureckem vstupní rozhovory, které mají začít v pondělí. Na večeři „pětadvacítky“ navázala po přestávce formální schůze, při které se politici dohadují o změnách ve znění navrženého mandátu.

„Nedovedu si představit, že bychom nedospěli k dohodě; dosavadní debata byla dost jednoznačná. Nikdo neodmítá zítřejší zahájení rozhovorů,“ uvedl slovinský ministr Dmitrij Rupel. Připustil ovšem, že jsou „jisté jazykové a formulační problémy“ nastolené Rakouskem, které „je třeba ještě vyřešit“.

Předsedající Británie využila přestávky k jednání s Rakouskem a Evropskou komisí o úpravách textu. Diplomaté z Francie a Španělska sdělili, že tyto země předložily návrh zvláštního dokumentu, který poukazuje na omezenou schopnost EU absorbovat další členy. Proskočila informace, že Rakousko vyjádří své výhrady ve zvláštním prohlášení, jež by mělo být přiloženo k mandátu EU.

Rakousko si přeje, aby stanovisko EU obsahovalo formulaci, že jednání s Tureckem může vést vedle členství také k jiné, slabší formě připojení. To Ankara odmítá. Ostatní země se spokojují s obratem, že výsledek jednání je otevřený.

Sdílet tento příspěvek