ČR nastolí na jednání ministrů zahraničí EU incident s Kubou

06.11.2005
Český ministr zahraničí Cyril Svoboda má v úmyslu na pondělním zasedání šéfů diplomacií EU informovat o incidentu kolem oslavy českého státního svátku 28. října v Havaně.

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda má v úmyslu na pondělním zasedání šéfů diplomacií EU informovat o incidentu kolem oslavy českého státního svátku 28. října v Havaně.

Informoval o tom mluvčí stálého českého zastoupení při EU Jan Vytopil. Požádá, aby EU vzala při dalším jednání o Kubě tuto událost v potaz.

Na českou recepci v luxusním havanském hotelu byli pozváni zástupci vlády i její odpůrci, zejména manželky vězněných disidentů sdružené ve skupině Ženy v bílém.

Jen pár hodin před začátkem hotel akci odřekl a musela být přesunuta do rezidence českého chargé d’affaires, kam pak přišli diplomaté i zástupci opozice, nikoli však vlády.

Zatím není jasné, zda bude ČR v této fázi žádat proti Kubě kroky EU nebo aspoň nějaké společné prohlášení. Ministři zahraničí v červnu neobnovili diplomatické sankce vůči Havaně, vyslovili se jen kriticky a řekli, že se k tomu vrátí za rok.

Podle diplomatů není v EU nálada otevírat toto téma dřív, i když prokubánské postoje zemí jako Španělsko mají stále menší podporu.

ČR byla aktivní při přípravě pondělního usnesení o Bělorusku, které podle diplomatických zdrojů poukáže na význam nadcházejících prezidentských voleb, zpochybní Lukašenkovu třetí kandidaturu a výsledky loňského referenda, které ji umožňují. Vyzve vládu v Minsku, aby umožnila všem kandidátům se zaregistrovat a vést kampaň za rovných podmínek.

EU se pozastaví nad porušováním lidských práv, nad pronásledováním opozičních politických stran, nezávislých médií a nevládních organizací, nad neochotou vyšetřovat případy zmizení opozičních aktivistů. Připomene dosavadní diplomatické sankce zavedené loni, dalšími však pouze pohrozí; Praha by podle diplomatického zdroje byla uvítala tvrdší postoj.

Spory může v rámci „pětadvacítky“ vyvolat otázka, zda vyslyšet žádost Izraele a palestinské správy, aby se EU ujala ostrahy hraničního přechodu Rafáh mezi pásmem Gazy a Egyptem, který izraelští vojáci uzavřeli kvůli údajnému pašování zbraní, výbušnin a jiného kontrabandu.

Ministři dostanou poslední informace od zmocněnce EU Marka Otteho, který o tom dnes jedná s palestinskými představiteli a izraelským vicepremiérem Šimonem Peresem.

Měli by rozhodnout přinejmenším o vyslání odborného týmu, který by prověřil podmínky na místě. Izraelci i Palestinci si ovšem přejí, aby EU začala přechod hlídat už od půlky listopadu.

Úřad vysokého představitele pro zahraniční politiku Javiera Solany je zjevně nakloněn této první bezpečnostní misi EU na Blízkém východě, kterou si přejí obě tamní znepřátelené strany.

Diplomaté některých zemí, včetně ČR, však poukazují spíše na úskalí. „Je to velmi citlivé a riskantní, mohlo by se to ošklivě zvrtnout,“ uvedl jeden z nich.

Zatím není jasné, kolik lidí, jaké profese a jaká zařízení by EU měla na přechod do Rafáhu poslat. Podle Solanovy mluvčí Christiny Gallachové „je EU připravena odpovědět pozitivně, musí ovšem napřed vědět, co přesně se od ní chce“. Jako příklad role EU uvedla instalaci bezpečnostních scannerů na hranici a zajištění jejich obsluhy.

Rázný jazyk prý ministři použijí v pondělí vůči Íránu. Tvrdě odsoudí výzvu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda k vymazání Izraele z mapy světa, vyjádří znepokojení nad obnovením procesu obohacování uranu, odsoudí porušování lidských práv; celkově usoudí, že se vztahy zhoršují.

České republice bude vyhovovat pasáž usnesení, ve které EU zdůrazní, že považuje za nepřijatelné, aby Írán uplatňoval vůči některým členům EU tvrdší diskriminační opatření než vůči jiným.

Právě ČR se stává v poslední době obětí takových postupů, mimo jiné kvůli vysílání Radia Svobodná Evropa. Íránští zákazníci zrušili například dvakrát objednávky českých tramvají, ačkoli český vývozce vyhrál tendr.

Sdílet tento příspěvek