Evropská unie hrozí USA „exportními“ sankcemi

14.02.2006
Evropská unie tak může proti USA obnovit dovozní sankce v hodnotě až čtyř miliard dolarů ročně, potvrdila včera WTO.

Nejvyšší rozhodčí orgán Světové obchodní organizace (WTO) definitivně zamítl odvolání Spojených států proti verdiktu, podle něhož Washington poskytuje domácím vývozcům daňové úlevy v rozporu s obchodními pravidly. Evropská unie tak může proti USA obnovit dovozní sankce v hodnotě až čtyř miliard dolarů ročně, potvrdila včera WTO.

Evropská komise sdělila, že pokud Washington nevyhoví rozhodnutí WTO, obnoví proti USA sankce do 90 dní. „Odpovědnost je nyní čistě na straně USA,“ sdělil obchodní komisař Peter Mandelson.

Spor o daňové pobídky americkým vývozcům se táhne dlouhá léta. Minulý zákon, který dával úlevy takzvaným zahraničním prodejním korporacím, předloni USA zrušily, protože WTO rozhodla, že je v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. USA však v novém zákoně poskytly vývozcům několikaletá přechodná období, na něž EU podala novou stížnost.

WTO dala po prvním sporu Bruselu právo uvalit na americký export sankční cla do hodnoty čtyř miliard dolarů ročně. Brusel začal tato cla uplatňovat v březnu 2004, loni v lednu je však odvolal, protože USA schválily novou legislativu. EU nicméně upozornila, že sankce obnoví, jestliže WTO shledá nový zákon v rozporu s pravidly.

„Jakmile WTO zprávu svého odvolacího orgánu během 30denní lhůty přijme, budou mít USA 60 dní na uvedení své legislativy do souladu se závazky WTO,“ uvedla komise EU. „Poté budou znovu uvalena odvetná opatření EU,“ dodal výkonný orgán unie.

EU začala v roce 2004 vybírat sankční cla na celou řadu položek amerického zboží od zemědělských produktů přes textil a ocel po průmyslové a elektronické výrobky. Brusel začal tato cla uplatňovat na úrovni pěti procent a do konce roku je zvýšil na 14 procent. Hodnota sankcí však tehdy dosáhla jen několika set miliónů dolarů.

Sdílet tento příspěvek