EK chce odložit rozhodnutí o vstupu Bulharska a Rumunska do EU

16.05.2006

Evropská komise navrhla odložit až na podzim definitivní doporučení, jestli mají Rumunsko a Bulharsko vstoupit do EU v lednu příštího roku nebo o rok později.

Evropská komise navrhla odložit až na podzim definitivní doporučení, jestli mají Rumunsko a Bulharsko vstoupit do Evropské unie v lednu příštího roku nebo o rok později. „Komise se domnívá, že Bulharsko a Rumunsko by měly být připraveny na členství k 1. lednu 2007 za podmínky, že v příštích několika měsících vyřeší řadu specifických problémů,“ řekl předseda EK José Barroso.

Dodal, že EK se k této věci vrátí nejpozději začátkem října. Za nejproblematičtější označil oblast vnitra a spravedlnosti, zejména korupci a stav soudnictví.
EK svým „ano, ale“ poslala pozitivní signál do Sofie i do Bukurešti, ale zároveň je burcuje k další aktivitě. Neodstranila definitivně hrozbu, že na přelomu září a října dospěje k negativnímu závěru, což jí umožní nadále tlačit hlavně na Bulharsko, kde má podstatnější výhrady. Zároveň naznačila, že když budou nejkřiklavější nedostatky odstraněny, nebude trestat tři měsíce před očekávaným vstupem.

„Komise tehdy (na přelomu září/října) posoudí, zda lze termín 1. ledna 2007 udržet. Je to zvládnutelné, ale je na nich, aby učinili rozhodné kroky,“ řekl Barroso. Zároveň vyzval unii, aby také dostála svým závazkům; zvláště požádal členské státy, které ještě neratifikovaly přístupovou smlouvu, aby tak učinily.

Související články:
Tisk: EU odloží rozhodnutí o Bulharsku a Rumunsku

Autor: epi-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek