Finské předsednictví EU bude řešit spor o rozšíření unie

01.07.2006

V sobotu se hlavní náměstí v centru Bruselu rozduní tvrdým finským rockem. Finské skupiny přijedou do „hlavního města“ Evropy zahájit půlrok, během kterého jejich země povede unii.

Finové nevybrali zaměření sobotního koncertu náhodou. Sami říkají, že je čeká „hardrockové předsednictví“.
Na rozdíl od roku 1999, kdy vedli unii poprvé, totiž v Evropě nevládne zrovna optimismus. Helsinky nyní budou muset řešit spory o to, jak má unie vypadat v budoucnosti a kde mají být její hranice.

Právě rozšíření EU je stěžejním tématem finského předsednictví. „Budeme mít plné ruce práce s debatou o schopnosti unie se dál rozšiřovat, se vstupními rozhovory Turecka a Chorvatska i se západním Balkánem,“ řekl včera finský velvyslanec při EU Eikka Kosonen.
V případě Turecka skutečně unie očekává vážnou krizi. Ankara totiž zatím neplní závazky, které jsou podmínkou pokračování vstupních rozhovorů. Odmítá například otevřít své přístavy a letiště kyperským lodím a letadlům, dokud unie „neukončí izolaci“ jím okupované severní části Kypru. Finové ale dávají najevo, že Turkům v ničem neustoupí.

Helsinky se ve sporech o rozšíření mohou spolehnout na svého člověka v Evropské komisi, eurokomisaře Olliho Rehna, který má na starosti právě tuto agendu. Pozornost se bude v příštích šesti měsících upírat i na dalšího Fina. Bývalý prezident Martti Ahtisaari, nyní zvláštní vyslanec OSN, má možná už během podzimu dohodnout nový status srbské provincie Kosovo.

Na srbském postoji ke Kosovu a ke spolupráci s tribunálem v Haagu závisí také evropská budoucnost Srbska. Unie s ním zastavila přístupové rozhovory, protože nesplnilo závazek chytit a vydat generála Ratka Mladiče, podezřelého z válečných zločinů. „Další vývoj stojí jen na rozhodnutích a krocích Bělehradu,“ řekl Kosonen.
Za finského předsednictví, zřejmě v říjnu, se unie má také rozhodnout, zda se rozroste o Rumunsko a Bulharsko již 1. 1. 2007, nebo až o rok později. Evropská komise na jaře rozhodnutí odložila s tím, že obě země ještě musí provést zásadní reformy justice. O vstupu Rumunů a Bulharů ale už není pochyb.

Daleko kontroverznější je otázka, jak a kam se má unie rozšiřovat dál. Lídři pětadvacítky sice odmítli na červnovém summitu stanovit jako nové kritérium rozšíření schopnost unie každého nového člena „vstřebat“, ale další debatě chtějí zasvětit ještě letošní prosincový summit. „Jde o citlivou záležitost, která bude od Finů vyžadovat velice obratnou diplomacii. Zde na ně číhá největší nebezpečí,“ tvrdí Guillaume Durand z bruselského Centra evropské politiky.
I další téma finského předsednictví je zaměřené za hranice unie. Finové si totiž vytkli zlepšit evropské vztahy se svým vlastním sousedem, Ruskem. „Naše vztahy by se neměly omezovat na obchod a energii,“ prohlásil premiér Vanhanen. Přesto právě dodávky energie budou hrát během podzimu v dialogu s Ruskem hlavní roli.

Finsko se v čele unie bude muset zabývat i kontroverzní euroústavou, kterou se samo chystá ratifikovat. Nebude ale muset udělat žádné rozhodnutí o její budoucnosti. Dohoda z posledního summitu mu klade za úkol sbírat informace o postojích členských zemí a připravit půdu pro Německo, které má za rok načrtnout budoucí cestu unie.
Finy kromě toho čeká doladění zbývajících detailů unijního rozpočtu na léta 2007 – 2013 i sporné směrnice o službách. Sami chtějí také zlepšit efektivitu rozhodování v EU, oživit lisabonskou strategii ekonomického růstu a posílit pravomoci unie v oblasti justice a vnitra.

Podle pozorovatelů není jisté, zda se Finům podaří v těchto otázkách vůbec někam dospět. Parlament nejsevernější země EU o tom ale nepochybuje. Poslanci vlády i opozice svorně tvrdí, že jejich země má po vítězství bizarní metalové skupiny Lordi v soutěži Eurovize zaručený další úspěch.

Hlavní úkoly finského předsednictví

rozšíření unie: Finsko bude muset vyřešit očekávanou krizi v rozhovorech s Tureckem; očekává se vášnivá debata o „absorpční kapacitě EU“; rozhodne se o připravenosti Rumunska a Bulharska na vstup do EU k 1. 1. 2007; může se rozhodnout o statusu Kosova a pokračování rozhovorů se Srbskem;

vztahy s Ruskem: Finsko se bude snažit uzavřít s Ruskem smlouvu o energetické spolupráci, chce dál prohloubit vzájemné vztahy

euroústava: Finsko má za úkol sesbírat názory a plány členských zemí a připravit půdu pro Německo, které příští rok rozhodne, jak pokračovat

rozpočet EU: Finové doladí zbývající detaily rozpočtu na roky 2007 – 2013

Zdroj: HN

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek