FT: Turecko se stává blízkovýchodním Ruskem

07.03.2011
Euroskop

Turecko se zdá jako vzácný blízkovýchodní úspěch: převážně muslimská země s moderním sekulárním státem. Přesto v době, kdy se k němu svět s nadějí obrací jako k možnému modelu pro arabskou společnost, turecké demokratické vyhlídky jsou ničeny politickými machinacemi jeho vůdců a historickou zátěží, píše dnešní Financial Times.

Známky represí jsou stále silnější. Na konci minulého týdne istanbulský soud obvinil sedm novinářů z podílu na údajném spiknutí proti islámsko-konzervativní vládě. Asi 400 podezřelých už v Turecku stojí před soudem za členství v údajné sekulární síti nazvané Ergenekon. Ta podle vyšetřovatelů chtěla v Turecku vyvolat chaos, který by otevřel cestu k vojenskému převratu. Novináři mají tvořit její mediální paži.

„Za aférami stojí snaha vlády upevnit svou podporu a démonizovat opozici,“ píše Financial Times. „Mnoho z těchto případů předpokládá absolutní ztrátu zdravého rozumu. Domýšlejí si nesourodé skupiny konspirátorů, kteří se někdy navzájem neznají, a nikdy nedokáží své křiklavé plány provést. A přesto zanechají detailní důkazní materiály a jsou odhaleni díky anonymním informátorům, “ dodává.

Premiér Erdogan vyhrál v roce 2010 ústavní referendum, díky němuž by mohl znovu postavit demokratické pilíře a postavit se za vládu právu. Místo toho byla v roce 2010 uvězněna více než stovka důstojníků v případu nepravděpodobného plánu na puč známém jako Sledgehammer, upozorňuje komentátor.

Obrat k opravdové demokracii podle deníku předpokládá, že Erdogan zváží své spojenectví s hnutím Fethullah Gülen. Skupina, která vládní straně AKP zajišťuje důležitou podporu, byla mezi nejhlasitějšími zastánci soudních procesů.

„Z Turecka se nestane islámský stát. Ale pokud bude pokračovat současnou cestou, směřuje k blízkovýchodní verzi Ruska, v které se média a soudy stávají nástrojem politické manipulace. Turecko nedávno vyklouzlo s militaristického sevření a znovu čelí nové hrozbě jiného druhu autoritářství,“ varuje Financial Times.

„Pokud má Turecko naplnit svůj potenciál majáku demokracie pro Blízký východ, bude potřebovat vůdce, kteří se budou vypořádávat s minulostí s pečlivou aplikací vlády práva, spíše než politikou odplaty. Tuto poučku by si měli zapamatovat i protestující na arabských ulicích,“ uzavírá finanční deník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek