Chorvatsko se stalo členem Evropské unie

01.07.2013
čtk

Evropská unie se úderem nedělní půlnoci rozrostla o dalšího člena. Osmadvacátým státem, který přistoupil k Unii se stalo Chorvatsko, které je po Slovinsku druhou bývalou jugoslávskou republikou, jež splnila podmínky unijního členství. Oficiálních oslav v Záhřebu se zúčastnily zhruba tři desítky hlav států včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

„S úderem půlnoci vaše země překročila důležitý práh,“ sdělil jásajícímu davu v Záhřebu předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. „Nadobro to změní život vaší země,“ dodal. „Vstup Chorvatska do Evropské unie potvrzuje, že každý z nás je součástí evropského demokratického a kulturního souboru hodnot,“ prohlásil chorvatský prezident Ivo Josipović.

Přístupové rozhovory s Bruselem ukončilo Chorvatsko formálně na konci loňského června, poté diplomaté připravovali přístupovou smlouvu. Přičlenění k EU také loni v lednu schválili sami Chorvaté v referendu.

Oficiální část oslav začala v neděli hodinu před půlnocí a její součástí jsou výstupy herců a dalších umělců. O půlnoci Záhřeb osvětlil velký ohňostroj a zazněla Beethovenova Óda na radost, neformální hymna EU. Oslavy jsou méně okázalé než v případě Rumunska a Bulharska, které řady EU rozšířily v roce 2007. I tak ale v centru Záhřebu i jinde v zemi slavily tisíce lidí.

Další rozšiřování je nejisté

Chorvaté očekávají unijní členství s nadějemi, ale i obavami. Počáteční nadšení Chorvatů z evropské integrace postupně ochladlo. Při startu rozhovorů před osmi lety průzkumy ukazovaly, že vstup do EU podporuje 85 procent obyvatel země. V loňském lednovém referendu se pro členství vyslovilo 66,3 procenta hlasujících, účast ale činila jen 47 procent. Nedávný průzkum naznačil, že členství považuje za správný krok 60 procent Chorvatů, ale pozitivní názor na unii jich má jen 46 procent.

Vstup do EU Chorvatům přinese možnost hledat práci ve většině jiných členských zemích. Prakticky okamžitým přínosem bude více než 700 milionů eur (přes 18 miliard korun), které dostane do konce tohoto roku z unijních fondů. Po odečtení letošního příspěvku Chorvatska do pokladny EU to představuje jedno procento jeho hrubého domácího produktu.

Vstup Chorvatska do unie bude na delší dobu zřejmě poslední, protože bohaté státy jako Norsko či Švýcarsko o členství zájem nemají a další východoevropské a balkánské země nejsou ještě připraveny. V přístupových rozhovorech sice postupoval rychle Island, který má většinu legislativy s EU již sladěnou, vyjednávání ale letos pozastavil s tím, že počká na výsledek referenda. Kandidátský status má vedle Islandu ještě Turecko, Černá Hora, Makedonie a Srbsko. Přístupové rozhovory Brusel zatím nezahájil s Makedonií a Srbskem, nejpozději v lednu 2014 ale EU s Bělehradem začne oficiálně vyjednávat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek