Makedonie: O novém prezidentovi rozhodne až 2. kolo

14.04.2014
čtk

O novém makedonském prezidentovi se rozhodne až ve druhém kole 27. dubna. V nedělním prvním kole prezidentských voleb sice jasně vyhrál s nadpolovičním počtem odevzdaných hlasů dosavadní prezident a kandidát konzervativní vlády Ďorďe Ivanov, ale volební účast byla nižší, než požaduje volební zákon. Uvedly to agentury AFP a AP.

Ivanov získal podle oficiálních předběžných výsledků 51,62 procenta hlasů, zatímco sociálnědemokratický opoziční kandidát Stevo Pendarovski skončil na druhém místě se ziskem jen 37,52 procenta hlasů. Volební účast byla podle hlavní volební komise 48,72 procenta registrovaných voličů.

Volby jsou testem pro nejsilnější makedonskou stranu VMRO-DPMNE a odehrávají se ve stínu příprav na předčasné parlamentní volby, které se mají v této bývalé jugoslávské republice konat za dva týdny. Podle volební komise v neděli nedošlo k větším nesrovnalostem a hlasování probíhalo poklidně.

Podle prvních komentářů za údajně historicky nízkou účast může znechucení politikou mezi obyvateli této chudé balkánské země. Albánská menšina navíc vyzvala k bojkotu voleb.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek