Asociační dohoda s EU ratifikována moldavským parlamentem

03.07.2014
Euroskop

Moldavský premiér Iurie Lenca v pátek v Bruselu podepsal ratifikační dohodu s EU, dnes ji ratifikoval i moldavský parlament. V pátek asociační dohodu s EU podepsala také Gruzie. Ukrajinský prezident přijal pouze její ekonomickou část.

„Příštím krokem bude podat žádost o přijetí do Evropské unie a získat jasný časový rozvrh,“ prohlásil podle AP a ČTK moldavský prezident Nicolae Timofti k ratifikaci asociační dohody své země s EU a dodal: „Vím, že je to dosažitelný cíl.“ Zároveň také pro EU Observer uvedl:“Jsme předurčení k postupu směrem k Evropě, protože Moldavané si přejí žít ve stejném standardu jako Evropané.“

V jednokomorovém moldavském parlamentu hlasovalo ze 101 poslanců pro ratifikaci dohody 59 z nich, čtyři byli proti. Poslanci komunistické strany, kterých je 38, se hlasování nezúčastnili. Pokud by komunistická strana vyhrála v listopadových volbách, mohla by asociační dohodu anulovat. Tato strana se vyznačuje příklonem k Moskvě. Rusko se přitom staví k asociační dohodě EU s Moldávií velmi chladně. EU Observer také upozorňuje na nesouhlas Moskvy k postupu směrem k EU a uvádí, že v ten samý den, co byla asociační dohoda schválená moldavský parlamentem, Rusko zakázalo dovoz vepřového, zpracovaného hovězího, jehněčího a koňského masa z Moldávie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek