Turecký premiér chce členství v EU do roku 2023

02.09.2014
čtk

Nová turecká vláda má dva hlavní cíle: udržet mír v tureckém Kurdistánu a dosáhnout členství země v Evropské unii do roku 2023. Vyplývá to z programu kabinetu, který včera v parlamentu představil premiér Ahmet Davutoglu. Bývalý šéf turecké diplomacie se nové funkce ujal minulý čtvrtek poté, co bývalý premiér Recep Tayyip Erdogan oficiálně nastoupil do prezidentského úřadu.

Davutoglu před poslanci uvedl, že jeho vláda by chtěla v parlamentu prosadit novou ústavu. Ta by měla zavést prezidentský systém a pro Erdogana větší pravomoci, o což, jak již dříve naznačil, usiluje. Davutoglu byl vždy velký Erdoganův spojenec. Vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) nicméně nemá v parlamentu potřebnou dvoutřetinovou většinu, uvedla agentura ANSA. Další parlamentní volby se uskuteční v červnu příštího roku.

Příměří s kurdskými separatisty trvá již od loňského března a nový premiér slíbil, že v otázce mírového procesu bude jednat „s odhodláním, které změní budoucnost země“.

Země by se prý rovněž ráda stala členem Evropské unie do roku 2023, kdy bude slavit sté výročí. Turecko je kandidátskou zemí EU, o členství požádalo už v roce 1987 a přístupové rozhovory vede od roku 2005. Vyjednávání ale blokují mimo jiné územní spory s Kyprem. Proti plnému začlenění Turecka do unie se postavila i část západoevropských politiků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek