Ukrajinský parlament potvrdil Jaceňuka

28.11.2014
čtk

Nový ukrajinský parlament schválil dosavadního premiéra Arsenije Jaceňuka i v čele nové vlády. Do čela parlamentu si poslanci zvolili bývalého vicepremiéra Volodymyra Hrojsmana. Příští schůze sněmovny se má konat 2. prosince, kdy se čeká schvalování nové vlády.

Jaceňuka na premiéra navrhovala pětice prozápadních stran, která má v parlamentu většinu, i prezident Porošenko. Pro návrh, aby dosavadní premiér zůstal v čele vlády, pak ve 450členném parlamentu hlasovalo 341 poslanců. Do čela parlamentu si poslanci zvolili podle očekávání bývalého vicepremiéra a blízkého Porošenkova spolupracovníka Volodymyra Hrojsmana, jenž tak v čele sněmovny vystřídá Oleksandra Turčynova.

Boj s kopupcí povede cizinec?

Prezident Petro Porošenko z parlamentní tribuny odmítl federalizaci země a navrhl, aby nový protikorupční úřad řídil cizinec, bez vazeb na ukrajinské elity.

„Navrhuji pozvat do této funkce člověka zvenčí. Bude mít výhodu: budou mu chybět vazby na ukrajinskou elitu. Nebude kmotrem něčího syna, či bratrem jiného. Bude to technokrat vzdálený politice, kterému budeme moci všichni důvěřovat a který prokáže svou efektivnost,“ prohlásil Porošenko, který sám patří mezi ukrajinské miliardáře.

Ačkoliv pod tlakem veřejnosti prosadil protikorupční zákony, slavná novinářka Tetjana Čornovolová v srpnu odstoupila z čela protikorupčního úřadu s vysvětlením, že se stala zbytečnou, protože úřadům chybí vůle bojovat s korupcí. Nevládní organizace Transparency International řadí Ukrajinu na 144. místo na žebříčku 177 zemí, seřazených podle vnímání korupce.

Na Porošenkův návrh přizvat do vlády a do čela protikorupčního úřadu zahraniční experty zareagovalo podle listu Ukrajinska pravda už Slovensko. „Slovensko nabízí své odborníky do nové vlády,“ napsal deník, podle kterého nabídku využít odborníky se zkušenostmi ze slovenské transformace učinil slovenský velvyslanec Juraj Siváček, experti by přitom mohli být placeni z mezinárodních fondů. Odpověď na nabídku je však na ukrajinských zákonodárcích, protože až dosud zákony zakazují cizincům zastávat státní funkce.

Přihláška do EU za 5 let

Porošenko vybídl nové poslance k usilovné práci, aby Ukrajina mohla za pět let podat přihlášku k členství v Evropské unii, jak si přeje drtivá většina Ukrajinců. „Křehká rovnováha, kdy Ukrajina lavírovala mezi Východem a Západem, se naprosto jasně změnila,“ prohlásil.

Zcela rezolutně prezident odmítl federalizaci Ukrajiny. „Sto procent Ukrajinců je nyní pro jednotnou zemi. Ústavní většina Ukrajinců vidí zemi jako unitární stát, bez žádných federalizací. Ukrajinci jsou proti!“ zdůraznil a předal ironický pozdrav „těm, kdo nám z Východu či Západu radí federalizaci“.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek