Turecký soud osvobodil 236 důstojníků. Puč nechystali

01.04.2015
čtk

Turecký soud zprostil obvinění všech 236 armádních důstojníků, kteří byli v roce 2012 odsouzeni za pokus o státní převrat.

Muži byli obviňováni z toho, že se v roce 2003 podíleli na pokusu o svržení vlády tehdejšího premiéra, nyní prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle státního zástupce ale byly předložené důkazy nepřípustné, uvedla agentura Reuters s odvoláním na právníka obhajoby.

Důstojníci byli v září roku 2012 shledáni vinnými z plánování série atentátů. Ty měly v zemi vyvolat chaos a ospravedlnit vojenskou intervenci, jež by zbavila moci Erdoganovu proislámskou Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP).

Většina z nich byla odsouzena ke 12 až 18 letům vězení. Ústavní soud ale loni v létě konstatoval, že v procesu byla porušena jejich práva. To vedlo ke konání nového procesu, který byl zahájen loni v listopadu, uvedl turecký deník Hürriyet.

„Na konci obnoveného procesu soudci rozhodli zrušit předchozí rozhodnutí soudu, což znamená zproštění obžaloby pro všechny obžalované,“ uvedl advokát Celal Ülgen. Armádní důstojníci byli na svobodě již od loňského června.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek