EP: Průmyslové výrobky povinně ponesou označení země původu

16.04.2014
čtk

Na všech výrobcích prodávaných v zemích EU s výjimkou potravin a léků by měla být povinně označena země původu. Shodli se na tom v úterý poslanci Evropského parlamentu, kteří schválili zprávu požadující zpřísnění dohledu nad bezpečností výrobků. Parlament v rámci hlasování rovněž odsouhlasil návrh přísnějších postihů pro firmy prodávající potenciálně nebezpečné produkty. Spor vyvolal jeden ze schvalovaných bodů označující za nebezpečné výrobky také věci, které by dětem mohly připomínat jídlo a omylem skončit v jejich útrobách.

Označení původu by měly mít všechny průmyslové výrobky v EU. U věcí vyrobených v některé ze zemí unie si přitom výrobce či distributor budou moci vybrat, zda uvedou jako místo původu konkrétní stát či EU. „Stanovujeme stejná pravidla pro výrobce i dovozce, pro něž bude platit stejná zodpovědnost za jejich bezpečnost (výrobků),“ prohlásila zpravodajka návrhu Christel Schaldemoseová.

Když se kupující chtějí dopátrat původu výrobku, který si pořizují, není to v současnosti podle statistiky EU možné až v desetině případů. To by se po dnešním hlasování mělo změnit.

Zvláště evropští konzervativci měli k návrhu vážné výhrady a označovali jej za jeden z příkladů norem zbytečně byrokraticky zatěžujících občany unie, která jim omezí přístup k některým dosud bezproblémovým výrobkům. Schválený návrh totiž například vyžaduje, aby byly za nebezpečné označeny výrobky, které by děti mohly omylem spolknout pokládajíce je za potraviny. „To, že za nebezpečný výrobek má být označen i ten výrobek, který není vůbec dětem určen, ale postačí, že by na základě svého vzhledu či obalu, mohl být pro děti jen lákavý, mi přijde zcela mimo racionální chápání,“ kritizoval součást směrnice český europoslanec Edvard Kožušník, podle nějž by tímto způsobem mohlo nařízení vést například k zákazu používání mýdel či šampónů s ovocnou vůní.

Kritikům návrhu se rovněž nelíbilo zavádění sítě kontaktních míst pro bezpečnost výrobků v jednotlivých členských zemích či zavedení dobrovolného označení „testováno EU na bezpečnost“, které podle nich znamená zbytečné zdvojování již existujících bezpečnostních certifikátů.

Někteří poslanci naopak ocenili, že regule umožní lidem bez výjimky rozlišit výrobky pocházející ze zemí mimo unii. Podle italského eurokomisaře pro průmysl a podnikání Antonia Tajaniho, který normu podpořil před hlasováním, pomůže v boji proti padělkům, které se z evropského trhu stále nedaří vymýtit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek