Europoslanci odhlasovali opatření k omezení plastových tašek

16.04.2014
čtk

Spotřeba plastových tašek v členských zemích Evropské unie by do roku 2017 měla klesnout na polovinu. Opatření zacílené na ochranu životního prostředí dnes schválili europoslanci. Tašky používané při nákupech ovoce, zeleniny či cukrovinek by měly být postupně nahrazeny papírovými obaly či obaly z rozložitelného plastu.

Lehké plastové tašky používané při nákupech potravin zásadně přispívají ke znečišťování přírody, neboť se rozkládají dlouhá léta. Parlament dnešním rozhodnutím vyzval členské země, aby výrazně omezily jejich spotřebu. Do roku 2017 by měla poklesnout o 50 procent, o dva roky později by se jich mělo používat dokonce o 80 procent méně než dnes.

„Pro jejich omezení byla velká podpora v celé Evropě. Můžeme dosáhnout omezení jejich spotřeby o nějakých 18 miliard kusů každý rok… Tyto tašky by neměly být zdarma,“ uvedla dánská europoslankyně Margrete Aukenová, která byla zpravodajkou přijatého návrhu.

Členské země mají na výběr, jakým způsobem omezení spotřeby tašek dosáhnou – pomocí daňového zatížení, poplatků či zákonného omezení jejich distribuce. V Česku již dnes všechny velké nákupní řetězce plastové tašky zpoplatňují. „Už dnes vidíte, že si supermarkety a různé obchody nechávají platit za tašky halířové položky, což samo o sobě vede jednak k ziskům a samozřejmě to vede ke snížení objemu plastů, které se dají obtížně recyklovat,“ řekla ČTK lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová, která návrh podpořila. Podle ní byla snaha některých kolegů o úplný zákaz lehkých plastových tašek nerozumná a nakonec neprošla.

Výjimku z pravidla přijatého europoslanci mají tašky používané k balení vlhkých potravin, jako je maso, mléčné výrobky či ryby, na něž se omezení nevztahuje. Naopak plastové tašky, které obchodníci nabízejí lidem při nákupu ovoce, zeleniny nebo cukrovinek, by měly být do roku 2019 zcela nahrazeny taškami z recyklovaného papíru nebo taškami z nových plastů, které se samy rozloží a jsou snadno kompostovatelné. Jejich používání však vyvolalo diskusi, neboť podle některých názorů mohou být tyto plasty zdraví škodlivé.

Někteří konzervativní členové europarlamentu vidí v nové směrnici další zbytečně omezující nařízení, které lidem komplikuje život. „Je to klasická zelená politika, která říká, že v určitém období musíme něco omezit a snížit a potom realita života ukáže, že to v podstatě nejde… Samotní spotřebitelé, firmy a dokonce jednotlivé státy už se chovají zodpovědně, takže není potřeba příkazů a zákazů shora,“ sdělil ČTK člen konzervativní frakce v parlamentu za ODS Edvard Kožušník.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek