Izrael se zapojí do vědeckých programů EU

10.06.2014
čtk

Izrael podepsal s Evropskou unií dohodu, která mu umožní účastnit se evropských vědeckých a inovačních programů. Izrael se bude také podílet na jejich financování. Nově uzavřené partnerství podle agentury Reuters otevírá Izraelcům cestu do programu Horizon 2020, jehož sedmiletý rozpočet dosahuje 80 miliard eur (2,2 bilionu Kč).

„Izrael je významný hráč ve výzkumu a inovaci a z tohoto důvodu důležitý partner Evropské unie při řešení společenských problémů obecného významu, jako je stárnutí populace, bezpečnost potravin, ochrana životního prostředí nebo obnovitelná energie,“ sdělil předseda Evropské komise José Barroso.

Účast Izraele v programu byla ohrožena kvůli nesouhlasu Evropanů s jeho politikou v židovských osadách. Program Horizon 2020 totiž unii zakazuje financovat vědecký výzkum v osadách. Izrael rozhodování zkomplikoval, když potvrdil univerzitní status škole v osadě Ariel. Odmítavě se k účasti Izraele stavělo zejména Německo. Izrael se nakonec podvolil pravidlům EU a přistoupil na to, že z peněz programu nebude moci být financován výzkum na západním břehu.

Při nedělním podpisu dohody byli také izraelský premiér Benjamin Netanjahu a Barroso. Izrael spolupracuje s EU na vědeckém výzkum od roku 1996 a v letech 2007 až 2013 se jeho státní i soukromé instituce účastnily asi 1500 projektů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek