Polsko chce hájit mentolky u soudu EU

21.07.2014
čtk

Polsko se pokusí zablokovat zákaz prodeje tabákových produktů s příchutěmiod u Evropského soudního dvora. Omezení plánuje od roku 2016 zavést Evropská unie. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Místopředseda polské vlády a ministr hospodářství Janusz Piechociński se domnívá, že mentolové cigarety by měly být považovány za tradiční výrobek a jako takové by měly být ze zákazu vyjmuty.

Podle údajů Světové nadace pro plíce (WLF) patří Polsko s 1586 cigaretami na osobu ročně mezi největší spotřebitele tabáku v Evropské unii. Téměř každá pátá cigareta prodaná v Polsku má přitom mentolovou příchuť, zatímco v některých jiných členských zemích EU, například ve Španělsku a Rakousku, je to méně než jedna cigareta ze sta.

„Mentolové cigarety vstoupily na polský trh v roce 1953 a získaly si u polských kuřáků mimořádnou oblibu,“ uvedla Magdalena Wlodarczyková, která reprezentuje tabákové koncerny British American Tobacco, Imperial Tobacco, Philip Morris a Japan Tobacco International. Ty kontrolují zhruba 99 procent polského trhu.

Zákaz prodeje tabáku s příchutí je součástí širší legislativy EU namířené proti kouření, která zahrnuje také například rozšíření povinných zdravotních varování na 65 procent plochy balíčku cigaret. Polská Národní asociace tabákového průmyslu tvrdí, že tato legislativa povede v Polsku k zániku 30.000 pracovních míst.

Polsko je druhým největším producentem tabáku v EU. Pěstování tabáku v této zemi vytváří více než 60.000 pracovních míst. Další pracovní místa navíc přináší výroba cigaret a jejich prodej. Asociace rovněž upozorňuje, že legislativa EU připraví Polsko na daňových příjmech až o devět miliard zlotých (60 miliard Kč) ročně, protože polští kuřáci budou kupovat mentolové cigarety pašované z Běloruska a Ukrajiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek