EP: dohoda na poplatcích za platby kartami

18.12.2014
čtk

Vyjednávači členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu dospěli k dohodě o omezení poplatků za platby bankovními kartami. Oznámil to Výbor EP pro hospodářské záležitosti.

Obchodníci v současnosti musí hradit poplatek za každou transakci, kterou zákazníci provedou prostřednictvím bankovních karet. Promítá se to do cen zboží a služeb, které kvůli tomu mohou být vyšší. Opatření by prý náklady zákazníků mohlo snížit.

U přeshraničních transakcí debetními kartami by poplatek podle dohody činil nejvýše 0,2 procenta hodnoty transakce. U domácích plateb by to bylo nejvýše 0,2 procenta ročního váženého průměru hodnot všech domácích transakcí v rámci daného schématu, které velmi často zahrnuje uživatele karty, obchodníka, obchodníkovu banku a banku, která kartu vydala.

Parlamentní vyjednávači přitom slibují, že po pěti letech by došlo ke zjednodušení. Poplatek by pak nesměl přesáhnout pět eurocentů, nebo by se počítal stejně jako u přeshraničních transakcí.

U transakcí kreditními kartami se strany dohodly na omezení nejvýše na 0,3 procenta hodnoty transakce. Obchodníci si podle dohody ale budou moci za určitých podmínek vybrat, které bankovní karty budou přijímat. Dnes musí přijímat všechny, i když by možná raději dávali přednost těm, se kterými jsou spojeny nižší poplatky.

Dohodu ještě musí odsouhlasit členské státy a výbor EP pro hospodářské a měnové záležitosti. Pak o ní bude hlasovat celý europarlament, zřejmě příští rok.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek