Ministři schválili fond, který má přitáhnout investice za 315 miliard eur


Euroskop, 10.3. 2015

Ministři financí členských zemí Evropské unie souhlasili se vznikem Evropského fondu strategických investic (EFSI). Nyní začnou vyjednávání s Evropským parlamentem tak, aby tento klíčový prvek investičního plánu nové komise byl schválen v červnu nebo v červenci.

„Členské země si stejně jako komise myslí, že skutečně potřebujeme investice,“ míní místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen, odpovědný za růst a investice. Z dnešních i dřívějších debat o podobě práce EFSI je podle něj zřejmé, že státy EU zdůrazňují význam vysoké kvality projektů, které mají mít na financování prostřednictvím tohoto mechanismu nárok.

První investice v říjnu

Fond, který je páteří snahy šéfa komise Jeana-Claudea Junckera oživit hospodářský růst EU, by měl začít fungovat ve druhé polovině roku. Katainen dnes zmínil září či říjen jako měsíce, kdy by mohl fond potvrdit první investice a připomněl, že Evropská investiční banka (EIB) chce některé projekty začít financovat i dříve.

Ve fondu mají být především záruky z unijního rozpočtu a peníze EIB, celkem 21 miliard eur (581 miliard Kč). Finance mají v příštích třech letech pákovým efektem přitáhnout 315 miliard eur (8,9 bilionu Kč) v soukromých a veřejných investicích, což by mělo zvýšit růst a zaměstnanost.

Fond a jeho záruky by měly umožnit financování a podporu projektů s „evropskou přidanou hodnotou“, ale i do malých a středních firem. Na předběžném seznamu projektů se sešlo asi 2000 návrhů. EIB už ale varovala, že některé z nich posuzováním neprojdou.

Vznikne Česká investiční banka

Náměstek českého ministra financí Martin Pros, který dnes v Bruselu zastupoval Českou republiku, řekl ČTK a Českému rozhlasu, že podle komise by projekty měly být „životaschopné a zejména apolitické“. Významná bude podle něj také role národních rozvojových bank. V Česku už začala transformace Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) do budoucí České investiční banky.

Do konce dubna chce mít podle něj také ministerstvo financí hotový seznam projektů, které by v rámci investičního plánu bylo v České republice možné financovat. „Poslední schůzka za účasti dalších resortů se konala minulý týden,“ podotkl Pros. Větší šanci mají přitom přeshraniční projekty, například v rámci visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), třeba v oblastech jako je doprava či energetická infrastruktura. Do loňského předběžného seznamu poslala Praha čtyři desítky projektů, nyní jich bude méně, dodal náměstek.

Jak bude fond fungovat?

EFSI by podle Katainena měl být doplněním, ne konkurencí soukromých investičních projektů či standardních operací EIB. Proto by fond měl podporovat ty projekty, které by bez pomoci na financování nedosáhly.

Projekty, které na záruky z EFSI dosáhnou, vyberou členové investičního výboru budoucího fondu, což je skupina nezávislých expertů. Projekty, které bude spolufinancovat EIB, ovšem budou potvrzovat i její experti. Obecnou strategii určí řídící výbor fondu, v němž s právem veta zasednou zástupci Evropské komise a EIB.

Návrh také předpokládá vznik Evropského investičního poradenského centra, které by mělo poskytovat podporu při vyhledávání, přípravě a rozvoji projektů po celé Evropě.

Země mohou projekty spolufinancovat i prostřednictvím svých národních rozvojových bank či fondů. Itálie se dnes stala po Německu, Francii a Španělsku čtvrtou zemí, která oznámila, že tak učiní. Řím stejně jako Berlín a Paříž slíbil osm miliard eur (asi 216 miliard Kč), Španělé hovoří o částce 1,5 miliardy eur (přes 40 miliard Kč).

V Evropském parlamentu mají o legislativě jednat hned čtyři klíčové výbory – hospodářský, rozpočtový, pro průmysl, výzkum a energetiku a pro dopravu. Právě v nich by ale návrh komise mohl narazit. Předpokládá totiž, že do EFSI bude přesunuto 3,5 procenta financí určených původně na léta 2014 až 2020 evropskému programu pro výzkum a inovace Horizont 2020, přesunuty budou i finance z Nástroje pro propojení Evropy (CEF). Ačkoliv komise zdůrazňuje, že tyto peníze budou stejně využity pro inovační a infrastrukturní projekty, europoslancům by se to nemuselo líbit.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality