Schulz odložil hlasování o TTIP

10.06.2015
čtk

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz v úterý na poslední odložil hlasování o vznikající smlouvě mezi EU a USA o volném obchodu (TTIP). Europoslanci nepovedou ani plánovanou debatu.

Vedení parlamentu odklad hlasování oficiálně odůvodnilo tím, že se k návrhu sešlo více než 200 pozměňovacích návrhů. To umožňuje odeslat text zpět k projednání do výboru pro mezinárodní obchod.

Tento výbor již současnou podobu zprávy, která shrnuje doporučení ohledně TTIP pro Evropskou komisi, schválil už koncem května. Znovu o ní bude jednat na svém zasedání v Bruselu 15. a 16. června.

Spor o priority vyjednavačů

Jablkem sváru byl v poslaneckém návrhu určujícím priority vyjednavačům o TTIP zejména článek o ochraně investic. V něm se hovořilo o možnosti řešení obchodních sporů mezi investory a státy pomocí soukromých arbitráží.

Druhá největší frakce v EP, socialistická S&D, se nakonec rozhodla pro tvrdší postoj a chtěla, aby připravovaná dohoda s USA mechanismus investorských arbitráží (ISDS) vůbec nepřipouštěla. Podle nich by měly obchodní spory řešit jen veřejné soudy nebo zatím neexistující mezinárodní instituce.

Autor zprávy o TTIP, socialista Bernd Lange, odložení hlasování uvítal. „Využijeme nastavený čas k tomu, abychom dosáhli přesvědčivé většiny pro rezoluci o TTIP. Evropský parlament může vyslat vyjednavačům o TTIP jasný vzkaz jen tehdy, pokud jej podpoří jasná většina,“ uvedl ve svém prohlášení.

Poslanci z ostatních frakcí ale s odkladem vesměs nesouhlasili. Nejvíce odsunutí tohoto bodu rozezlilo zástupce frakce zelených a levicové GUE/NGL, kteří euro-americkou dohodu ostře kritizují. Právě oni se velmi hlasitě dožadovali alespoň toho, aby v plénu parlamentu proběhla plánovaná debata.

Poslanci ale nakonec těsnou většinou odhlasovali, že ze středečního dopoledního programu bude debata vyňata a poslanci se k tématu vrátí až ve chvíli, kdy se bude o zprávě k TTIP znovu hlasovat.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek