Suché počasí sníží v EU výnosy řepky olejné

03.07.2015
čtk

Letošní suché počasí by mohlo v zemích Evropské unie snížit výnosy řepky olejky až o miliony tun. Podle agentury Reuters se na tom shoduje řada evropských analytiků. Loňská sklizeň této plodiny s olejnatými semeny přitom byla rekordní.

Semena řepky olejky se využívají především na lisování rostlinného oleje, ale vyrábí se z nich i biopaliva. Letos však rostliny na polích trpěly nedostatkem vláhy ve všech zemích Evropské unie, které jsou jejími největšími producenty, tedy v Německu, Francii, Británii i Polsku.

Zemědělští analytici z organizace Oil World se sídlem v německém Hamburku předpokládají, že se letošní celková sklizeň v zemích EU sníží z loňských rekordních 24,6 milionu tun na zhruba 21,8 milionů tun.

„Sucho a škody způsobené hmyzem snížily očekávané výnosy v některých zemích včetně Německa,“ uvedl výkonný ředitel Oil World Thomas Mielke. „Nižší sklizeň zvýší potřebu EU dovážet semena řepky v následujícím roce ze zemí mimo EU, poptávku však bude možná těžké uspokojit, neboť nižší sklizeň se očekává i u vývozců, jakým je například Ukrajina,“ dodal.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek