EP hlasuje o TTIP a emisích

08.07.2015
čtk

Poslanci Evropského parlamentu mají v plánu hlasovat o svých doporučeních k chystané dohodě o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP). Na programu je také posouzení reformy unijního trhu s emisními povolenkami. Dopoledne je v plénu očekáván řecký premiér Alexis Tsipras, který se zúčastní rozpravy o budoucnosti zadluženého Řecka.

Spojené státy v současné době s Evropskou unií vedou jednání o obchodní a investiční smlouvě TTIP, která má vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Zprávu, o níž poslanci dnes chtějí hlasovat, obsahuje doporučení a názory Evropského parlamentu. Dokument nebude závazný, bude ale představovat postoj unijního zákonodárního sboru ke vznikající dohodě. O ní bude hlasovat až po jejím dokončení.

Reforma trhu s povolenkami by měla začít k 1. lednu 2019. Počítá se v ní s tím, že se sníží množství povolenek, čímž se jejich nákupní cena zvýší, což by zároveň mělo podpořit investice do ekologických zařízení a do modernizace současných provozů. Stávající systém totiž kvůli nízkým cenám nemá na modernizaci očekávaný dopad.

Přebytečné povolenky na vypouštění škodlivin do ovzduší by měly směřovat do takzvané rezervy tržní stability. Z ní mají být na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky. Dnešní hlasování bude podle DPA formální potvrzením toho, na čem se již v květnu Evropský parlament s členskými státy dohodl.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek