Moscovici: Dohoda o dani z finančních transakcí je blízko

14.09.2015
Euroskop, čtk

Politická dohoda o dani z finančních transakcí je na dosah ruky. Po schůzce ministrů financí 11 zemí EU, které tuto daň hodlají zavést, to řekl evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

Daň z finančních transakcí navrhly Francie a Německo v roce 2012. Se zavedením této daně v zásadě souhlasí 11 z 28 států EU. Odpůrci namítají, že uvažovaná daň by mohla povzbudit banky a finanční společnosti k přemístění aktivit z Evropy, protože obchodování je globální a jiné země světa takové zdanění nezavedou.

„Učinili jsme důležitý, ne-li zásadní pokrok… Tato dohoda je na dosah,“ uvedl podle agentury Reuters Moscovici po sobotním jednání.

Zavedení daně podporují Belgie, Estonsko, Francie, Itálie, Německo, Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Řecko. Jejich ministři financí zorganizovali několik setkání s cílem najít shodu na politickém paktu. Znovu by se měli sejít v říjnu, aby se dohodli na tom, jak a z jakých finančních produktů daň vybírat, a na výši její sazby.

Se zavedením daně se původně počítalo v roce 2014. Nejnovější cíl počítá s dosažením politické dohody do prosince a zavedením daně do roku 2017.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek