Oxford získal půjčku od Evropské investiční banky

18.09.2015
Euroskop, čtk

Oxfordská univerzita získala půjčku 200 milionů liber (7,4 miliardy Kč) od Evropské investiční banky na renovaci svých 500 let starých budov a na rozšíření výzkumných zařízení. Je to zatím největší půjčka, jakou kdy EIB poskytla evropské univerzitě.

Úvěr je významnou podporou kampaně univerzity, díky které od roku 2004 získala více než dvě miliardy liber (74,4 miliardy Kč). Nicméně tato částka je chabá ve srovnání s finančními prostředky, které se daří získat významným univerzitám v USA. Harvardova univerzita, nejbohatší na světě, jen za loňský rok získala 1,16 miliardy USD (27,8 miliardy Kč).

Splatnost za 30 let

Půjčka od EIB je třicetiletá. Oxfordská univerzita, jejíž historie sahá až do 11. století, použije peníze na modernizace současných budov, výstavbu nových laboratoří pro biologické a fyzikální oddělení a modernizaci knihovny Weston Library, mezi jejíž poklady patří originální rukopisy od Williama Shakespeara.

Britské univerzity patří mezi největší příjemce půjček od EIB. Za posledních pět let EIB investovala do 20 univerzit v zemi 1,45 miliardy liber, napsala agentura Reuters.

EIB vlastní členské země EU. Mezi její hlavní obchodní aktivity patří poskytování dlouhodobých investičních úvěrů zejména na rozvoj infrastruktury. Zdroje si půjčuje na kapitálových trzích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek