EU zmírní kapitálová pravidla pro banky

01.10.2015
Euroskop, čtk

Evropská unie zmírní kapitálová pravidla pro banky a pojišťovny, která zavedla po vypuknutí finanční krize. Chce tak podpořit příliv finančních prostředků na trh a oživit hospodářský růst. Příslušný plán představil eurokomisař pro finanční služby Jonathan Hill. Základy takzvané unie kapitálových trhů by podle něj měly být položeny do roku 2019.

Strategie vychází ze zjištění, že evropské firmy jsou z hlediska financování závislé na bankách podstatně více než firmy americké. To je stav, který v případě finanční krize podle některých odborníků nemusí být vždy prospěšný.

Takzvaná unie kapitálových trhů by měla evropské firmy povzbudit k tomu, aby hledaly alternativní zdroje financí, jako jsou prostředky od investorů nebo takzvaný crowdfunding. Pro firmy by tak podle plánů komise v budoucnu mohlo být jednodušší a levnější vydávat akcie a dluhopisy.

„Chci odstranit překážky s cílem usnadnit volný tok kapitálu napříč všemi 28 členskými státy,“ uvedl podle agentury Reuters Hill, který je z Británie.

Kritici tvrdí, že Brusel bude muset přesvědčit zákazníky v kontinentální Evropě, zvyklé nechávat si peníze na běžných účtech, aby investovali do dluhopisů a akcií, které s sebou nesou větší míru rizika.

Někteří politici mají rovněž podezření, že unie kapitálových trhů se kontinentální Evropě s jejími sociálně-demokratickými tradicemi snaží podsunout tržní liberalismus anglo-amerického střihu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek