Europoslanci budou hlasovat o rozpočtu

25.11.2015
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu zahájí středeční plenární zasedání ve Štrasburku debatou o teroristických útocích v Paříží, v poledne pak budou hlasovat o usnesení o boji proti radikalizaci mladých Evropanů a o unijním rozpočtu pro rok 2016.

Diskuze v plénu o tragických událostech v Paříži z 13. listopadu, které si vyžádaly 130 mrtvých, se zúčastní i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Již v úterý europoslanci v plénu hovořili o problematice radikalizace evropské mládeže, o příslušném usnesení v této věci je dnes čeká hlasování.

Odhaduje se, že bojovat po boku islámských radikálních hnutí, jako je například Islámský stát, se vydalo na 5000 Evropanů. Europoslanci chtějí dalším odjezdům zabránit zabavováním pasů, žádají také zavedení seznamů evropských džihádistů a podezřelých radikálů.

Neméně důležitým bodem na programu Evropského parlamentu je dnes také hlasování o rozpočtu EU pro rok 2016. Ten počítá se 155 miliardami eur (4,2 bilionu korun) v závazcích a 143,9 miliardami eur (3,9 bilionu korun) v platbách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek