Bankovní sektor je pevný, tvrdí představitelé EU, MMF se obává

11.02.2016
Euroskop, čtk

Evropští představitelé vyjádřili důvěru v pevnost bankovního systému eurozóny. Předseda euroskupiny Jeroen Dijsselbloem se domnívá, že banky v zemích platících eurem jsou na tom strukturálně lépe než před lety. Mezinárodní měnový fond (MMF) ale mezitím vyjádřil znepokojení nad nedávným prudkým propadem akcií evropských bank.

„Domnívám se, že v eurozóně jsme strukturálně v lepší situaci než před několika lety, a to platí i pro banky,“ prohlásil Dijsselbloem před začátkem schůzky ministrů financí eurozóny v Bruselu.

Podobně eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici poznamenal, že evropský bankovní systém je mnohem pevnější než v minulosti a „je třeba mu důvěřovat“.

Akcie bank na západoevropských trzích ztratily jako celek 6,3 procenta, nejvíce ze všech sektorů. Za celý týden odepisují zatím téměř 11 procent a od začátku roku téměř 29 procent.

Investoři mají obavy z negativního dopadu nízkých úroků na ziskovost komerčních bank v době, kdy se centrální banky se snižováním úrokových sazeb snaží podpořit hospodářský růst a inflaci.

Mluvčí MMF je znepokojen propadem cen akcií bank

Znepokojení nad propadem cen akcií bank vyjádřil mluvčí MMF Gerry Rice. Odolný bankovní sektor je podle něj předpokladem trvalejšího zotavování ekonomiky.

„Vzhledem k tomu, že výprodej odráží zhoršující se vyhlídky evropských bank, je ten propad skutečně zdrojem obav,“ uvedl Rice. Evropští činitelé by se podle něj měli mimo jiné zaměřit na vytvoření pobídek pro banky, aby posílily jejich účetní rozvahy.

„Evropské (hospodářské) oživení… zůstává slabé. Silný bankovní sektor je potřeba na podporu investic a hospodářské aktivity,“ citovala Rice agentura Reuters.

Société Générale se propadla

Jednu z největších ztrát utrpěly akcie francouzské Société Générale, které se po neuspokojivých čtvrtletních výsledcích hospodaření propadly o 12,6 procenta.

Akcie německé Deutsche Bank, které v pondělí ztratily skoro deset procent, po středečním oživení opět klesly, tentokrát o 6,1 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek