Komise chce znát zisky a daně velkých nadnárodních firem

13.04.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise chce přimět nadnárodní koncerny působící v Evropské unii, aby přehledně zveřejňovaly své zisky z jednotlivých zemí a také to, kde platí daně. Opatření, které ve Štrasburku představil eurokomisař pro finanční služby Jonathan Hill a které má pomoci s bojem proti vyhýbání se placení daní, se bude týkat společností s ročními celosvětovými tržbami přes 750 milionů eur (20,3 miliardy korun).

Opatření, aby koncerny zveřejňovaly základní informace o tom, kde v EUvytvářejí zisky a jaké daně platí v jednotlivých zemích EUa mimo evropský blok, se podle komise bude týkat asi 6000 společností. S tímto odhadem ale nesouhlasí socialističtí zákonodárci, podle kterých dolehne jen na méně než 2000 nadnárodních firem.

Aby návrh komise začal platit, musí s ním souhlasit unijní státy a také Evropský parlament.

Roční daňový únik v EU je podle odhadu 70 miliard eur

„Náš návrh na zvýšení transparentnosti pomůže zvýšit odpovědnost firem,“ řekl Hill s tím, že cílem je spravedlivější hospodářská soutěž bez ohledu na velikost společnosti.

„Dnes ovšem může za pomoci složitých daňových režimů docházet k tomu, že některé nadnárodní společnosti platí téměř o třetinu nižší daně než podniky, které působí pouze v jedné zemi,“ upozornil Hill.

Odhaduje se, že unijní země ročně v podobě ušlých daňových příjmů přichází o 50 až 70 miliard eur (až 1,9 bilionu korun). „Boj proti vyhýbání se daňovým povinnostem je klíčovou prioritou komise. Těsná spolupráce mezi daňovými orgány musí jít ruku v ruce s veřejnou transparentností,“ uvedl místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek