Německo chce omezit dávky pro cizince ze zemí EU

28.04.2016
Euroskop, čtk

Německá vláda se chystá výrazně omezit sociální dávky poskytované cizincům ze zemí Evropské unie. S odvoláním na zdroj z ministerstva práce a sociálních věcí o tom dnes informovala média skupiny Funke. Návrh zákona, na jehož základě by občané jiných členských zemí evropské osmadvacítky neměli právo na dávky v nezaměstnanosti a sociální příspěvky, ministryně Andrea Nahlesová už prý poslala do mezirezortního připomínkového řízení.

„Musíme zastavit imigraci do systému sociálního zabezpečení – a to i v sebeobraně,“ oznámila svůj plán na změnu zákona už loni v prosinci sociálnědemokratická ministryně práce a sociálních věcí Nahlesová.

Podle hotového návrhu, z nějž citovaly noviny mediální skupiny Funke, by cizinci ze zemí EU měli mít nárok na dávky v nezaměstnanosti a další sociální příspěvky pouze tehdy, pokud se budou bez pomoci státu v Německu živit přinejmenším pět let a platit příslušné odvody.

Vzniknout by zákonem měla nová překlenovací dávka, jejíž výplata však bude omezena pouze na čtyři týdny. Pokrýt by měla jen náklady na základní potřeby, jakými jsou jídlo, ubytování, hygiena a zdravotní péče. Získat by cizinci z EU mohli také zvláštní půjčku na financování cesty zpět do vlasti.

Reakce na rozhodnutí soudu

Nahlesová návrhem zákona reagovala na loňské rozhodnutí Spolkového sociálního soudu (BSG), podle něhož mají cizinci ze zemí EU pobývající v Německu více než šest měsíců nárok na určité sociální dávky v zákonné výši. Dávky v případě dlouhodobé nezaměstnanosti jim ale podle soudu nepřísluší.

K vytvoření zákona omezujícího výplaty dávek cizincům z EU v reakci na rozhodnutí soudu vyzvala například i bavorská poslankyně za vládní Křesťanskosociální unii (CSU) Gerda Hasselfeldtová, podle které rozhodnutí BSG představuje „nové velké lákadlo pro migraci chudých lidí z východoevropských států“.

Podle odhadu německého Svazu měst a obcí by – v případě, že by se zákon nezměnil – dodatečný nárok na finanční podporu získalo asi 130.000 lidí. Právě dalšímu zatížení obcí, na nichž v současnosti leží hlavní břímě uprchlické krize, chce Nahlesová novým návrhem zákona zabránit. Plán ministryně práce už dříve podpořila i kancléřka Angela Merkelová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek