Komise: Berlín musí změnit pravidla pro silniční mýtné

28.04.2016
Euroskop, čtk

Německo dnes od Evropské komise dostalo dva měsíce na úpravu svých pravidel o mýtném na silnicích, která fakticky zvýhodňují německé řidiče. Komise to oznámila v pravidelném přehledu prohřešků členských zemí vůči unijní legislativě.

Komise německou legislativu, která by se týkala také českých řidičů, prošetřuje od loňského června. Už tehdy také Německo oznámilo, že odkládá spuštění systému, plánované původně od letošního ledna.

Nyní komise věc posunula do vyšší fáze a pokud Berlín nedostatky neodstraní, může se komise následně obrátit na unijní soud. Komise totiž nadále vidí v německém postupu možnou nepřímou diskriminaci na základě národnosti ve dvou věcech, plyne z tiskové zprávy EK.

Proč je mýtné diskriminační

První je skutečnost, že poplatek nebudou fakticky platit němečtí řidiči, protože částku ve výši ceny poplatku si budou moci odečíst z daně za vlastnictví vozidla. Druhou je nepřiměřeně vysoká cena krátkodobých dálničních známek, které si obvykle kupují právě cizinci.

„Přes mnoho změn, které udělaly německé úřady od listopadu 2014 – a po mnoha návrzích ze strany komise, jak zajistit kompatibilitu německé legislativy s evropským právem – nebyly základní námitky komise vyřešeny,“ uvedla dnes v tiskové zprávě unijní exekutiva.

Německo je poslední velkou evropskou zemí, která dosud nezpoplatnila své dálnice pro osobní auta. Mýtné v navržené podobě však odmítali němečtí sousedé včetně Rakouska, Nizozemska nebo České republiky. Výše poplatku měla podle původních plánů záviset na ekologické náročnosti provozu auta. Rozpětí ročního poplatku bylo mezi 22 až 130 eury (asi 600 až 3550 Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek