Španělsko a Portugalsko dostaly čas na snížení deficitu

19.05.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise dala Španělsku a Portugalsku další čas na přijetí strukturálních kroků, které by těmto zemím v letošním a příštím roce měly snížit rozpočtový deficit. Země tak prozatím unikly očekávaným sankcím. Unijní exekutiva situaci opět posoudí v červenci, tedy až po červnových parlamentních volbách ve Španělsku.

„Navrhujeme, aby každá z těchto zemí dostala rok navíc. Pouze jeden rok,“ řekl novinářům eurokomisař pro ekonomické a finanční otázky, zdanění a cla Pierre Moscovici. Na trest pro obě země není podle něj teď ta správná chvíle politicky ani ekonomicky. „Dnes se soustředíme na to, co nás tlačí nejvíce, tedy nabídnout fiskální vodítka pro tyto dvě země na léta 2016 a 2017,“ poznamenal eurokomisař.

Problémy s deficitem má šest zemí

Pokud názor komise potvrdí členské země EU, zůstane v unijní proceduře kvůli nadměrnému deficitu ještě šest zemí – Řecko, Portugalsko, Španělsko, Chorvatsko, Francie a Británie – z celkem 24, které se v ní ocitly na jaře 2011.

Itálie, Belgie a Finsko unijní dluhová pravidla už podle komise plní, v případě Itálie bude ale věc opět prověřena v listopadu. Kypr, Irsko a Slovinsko srazily deficit pod požadovaná tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a podle předpovědí by je tam měly udržet i letos a v roce 2017.

Země musí snižovat i strukturální deficit

Podle pravidel EUnesmí rozpočtový schodek překročit tři procenta HDP a zadlužení země nesmí být vyšší než 60 procent HDP. Země také musejí snižovat strukturální deficit, který nebere v úvahu vlivy hospodářských cyklů a jednorázová opatření, o 0,5 procenta HDP každý rok, dokud rozpočet nebude vyrovnaný či v přebytku.

Deficit rozpočtu Portugalska loni dosáhl 4,4 procenta HDP, což byl výrazný pokles ze 7,2 procenta v roce předchozím.

Španělsko loni mělo snížit rozpočtový schodek na 4,2 procenta HDP z 5,9 procenta v roce předchozím, nakonec však deficit činil 5,1 procenta.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek