Odchod Británie z EU by byl rizikem pro globální růst, tvrdí G7

27.05.2016
Euroskop, čtk

Odchod Británie z Evropské unie by mohl představovat „nové vážné riziko pro růst světové ekonomiky“, upozorňuje na to závěrečné prohlášení z dvoudenního summitu skupiny velkých světových ekonomik G7, který skončil v japonské Ise-Šimě. Referendum o EUse v Británii bude konat 23. června.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se o případném odchodu Británie z EU, takzvaném brexitu, na summitu oficiálně žádná diskuse nevedla. Zmínka v závěrečném komuniké je podle ní signálem, že mezi vůdci G7 panuje shoda v přání, aby Británie zůstala v EU.

Britský premiér David Cameron prohlásil, že odchod jeho země z osmadvacítky by poškodil ekonomickou budoucnost Británie a zkomplikoval obchodní dohody se zeměmi jako je Japonsko. „Nikdy jsem nebyl skrytým stoupencem brexitu,“ řekl novinářům Cameron, který po dohodě s šéfy vlád a států evropské osmadvacítky na nové podobě vztahů mezi EU Británii vede kampaň za setrvání země v unii.

G7 je pro omezení devalvace měn

Představitelé Británie, Francie, Itálie, Německa, Japonska, Kanady a Spojených států zároveň v závěru schůzky označili globální růst za naléhavou prioritu a zavázali se v hospodářské politice usilovat o rychlejší dosažení silného, udržitelného a vyváženého růstu.

Lídři G7 v dvaatřicetistránkovém prohlášení také vyzvali proti všem formám protekcionismu. Jednotlivé státy by podle nich měly rovněž zamezit konkurenční devalvaci svých měn.

„Existuje riziko, že světovou ekonomiku zachvátí krize“, pokud činitelé nepřikročí k adekvátním opatřením, uvedl podle agentury Reuters japonský premiér Šinzó Abe. Ten už ve čtvrtek řekl, že současná situace se v mnohém podobá té z roku 2008, kdy se po krachu investiční banky Lehman Brothers globální ekonomika ocitla v hluboké krizi.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek