Komise navrhla Španělsko a Portugalsko za deficit nepokutovat

28.07.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise doporučila členským zemím Evropské unie nepokutovat Španělsko a Portugalsko kvůli tomu, že se tyto země v minulých letech jen málo snažily snížit své rozpočtové deficity, novinářům to ve středu řekli místopředseda komise pro euro Valdis Dombrovskis a eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem vyjádřil s tímto postojem komise nespokojenost.

Portugalsko by svůj nadměrný schodek mělo pod požadovaná tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) dostat letos a Španělsko nejpozději v roce 2018, tedy tak, jak už se obě země zavázaly, uvedla zároveň komise s tím, že to jsou realistické cíle.

„Jde v první řadě o budoucnost. Španělsko a Portugalsko stále čelí náročným úkolům. Obě země musejí vrátit svou rozpočtovou politiku na původní dráhu a posílit snahy o strukturální reformy,“ řekl Dombrovskis. Madrid i Lisabon se podle něj nyní v žádosti o snížení pokuty právě k tomuto zavázaly a komise proto bude sledovat, jaká z toho budou plynout konkrétní opatření. V obou zemích Pyrenejského poloostrova je navíc stále velmi složitá vnitropolitická situace.

Dijsselbloem cítí zklamání

Španělsko mělo loni deficit 5,1 procenta HDP místo očekávané úrovně 4,2 procenta, zatímco Portugalsko mělo schodek 4,4 procenta místo 2,5 procenta HDP.

Dijsselbloem uvedl, že ho středeční doporučení komise zklamalo. „Je neuspokojivé, že zjištění, podle kterého Španělsko a Portugalsko nepodnikly účinné kroky ke konsolidaci svých rozpočtů, nemá žádné důsledky,“ prohlásil. Dodal, že počká, až komise své rozhodnutí objasní, a že bude o této záležitosti diskutovat s ostatními členskými zeměmi eurozóny.

Evropská komise ve středu nerozhodovala o dalším způsobu, jak mohou být země potrestány, tedy o možnosti zastavení peněz z evropských strukturálních fondů. Toto rozhodnutí padne až po konzultaci s Evropským parlamentem. Dombrovskis ve středu ale poznamenal, že se na něj bude třeba dívat s ohledem na dnešní postup.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek