Francie chce zastavit jednání o volném obchodu mezi EU a USA

30.08.2016
Euroskop, čtk

Francouzská vláda v září požádá Evropskou komisi, aby zastavila jednání o rozsáhlé dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unii a Spojenými státy. Prohlásil to dnes státní tajemník pro zahraniční obchod na francouzském ministerstvu zahraničí Matthias Fekl. Vyjednávání podle něj již nemá politickou podporu Francie.

„Politická podpora Francie k těmto jednáním již neexistuje“ a „Francie požaduje zastavení těchto jednání,“ řekl podle agentury AFP Fekl rozhlasové stanici RMC.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel již v neděli řekl, že rozhovory o volném obchodu mezi Evropany a Američany v podstatě zkrachovaly.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas ale v pondělí prohlásil, že vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy. Zdůraznil také, že komise má k dojednání takzvaného Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mandát od všech členských zemí unie a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na posledním summitu EUod lídrů zemí unie znovu dostal mandát tato jednání dokončit.

Bílý dům v noci na dnešek uvedl, že Washington nadále hodlá dosáhnout dohody o volném obchodu s EU do konce letošního roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek