EU musí zrychlit digitalizaci, shodli se Merkelová a Hollande

28.09.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie musí zrychlit tempo digitalizace a rozšiřování vysokorychlostního internetu, shodli se ve středu v Berlíně německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker před společným jednáním s představiteli největších evropských firem poznamenal, že digitalizace evropskému hospodářství přinese stovky miliard eur ročně.

„Jde o konkurenceschopnost našeho kontinentu, Evropské unie, jde o pracovní místa, která obstojí i v budoucnosti,“ poznamenala Merkelová. Ta zdůraznila význam zprovoznění nejmodernější 5G sítě, která poskytuje bezdrátové připojení páté generace.

Sexy téma, které přinese 415 miliard

O tom hovořil i Hollande, podle něhož je digitalizace jednou z priorit francouzské vlády v posledních letech. „Během dnešní schůzky chceme formalizovat to, co se dá nazvat výzvami evropského digitálního hospodářství,“ uvedl francouzský prezident, který by si přál, aby v Evropě vznikalo více start-upů.

„Je to téma, které je velmi sexy, protože když vytvoříme společný digitální trh, přinese to růst ekonomiky v objemu asi 415 miliard eur (11,2 bilionu Kč) ročně,“ je přesvědčen Juncker.

Vedle ekonomických témat jednali politici a podnikatelé rovněž o aktuální situaci v Evropské unii a o odchodu Británie z osmadvacítky. Hollande v tomto kontextu poznamenal, že unijní země čekají na Británii, až zahájí rozhovory o vystoupení. I nadále s ní chce mít dobré vztahy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek