Komise chce pravidla snižující cenu budování rychlého internetu

29.09.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise žádá ČR a dalších 18 zemí EU o zavedení už dohodnutých pravidel, která mají snížit náklady na budování vysokorychlostních elektronických komunikací. Komise kvůli tomu státům poslala takzvané odůvodněné stanovisko, tedy druhý stupeň v řízení, které může teoreticky skončit až před evropským soudem.

Pravidla mají snížit náklady na zavádění vysokorychlostního internetu až o třicet procent. Zvýšit mají také sdílení a opětovné využívání již existující fyzické infrastruktury v odvětvích jako je energetika či doprava a další.

Už letos v březnu komise vyzvala všechny členské státy, aby ve svých zákonech zohlednily kroky, které měly platit už od počátku letošního roku. Nyní se v této věci už podruhé kromě České republiky obrátila také na Belgii, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Francii, Chorvatsko, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Británii.

Státy teď mají nyní dva měsíce na to, aby komisi řekly, jak svou národní legislativu sladily s unijním právem. Pokud tak neučiní, může komise v souladu s unijními pravidly postoupit věc evropskému soudu a navrhnout finanční sankce.

Evropská komise také nedávno navrhla, aby do roku 2025 měly instituce jako jsou jsou školy, univerzity, nemocnice, výzkumná střediska, ale také dopravní uzly, poskytovatelé veřejných služeb a správní orgány přístup k velmi vysokému internetovému připojení. Evropské domácnosti na venkově i ve městech by měly mít možnost také rychlejšího připojení než dosud a všechny městské oblasti a také hlavní silnice a železnice by měly mít nepřerušované pokrytí technologiemi 5G, což je pátá generace bezdrátových komunikačních systémů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek