Komise chce snížit počet bankrotů v EU

06.10.2016
Euroskop, čtk

Vnější systém včasného varování pro firmy, kterým hrozí platební neschopnost, je hlavním bodem předlohy návrhu Evropské komise (EK), jehož cílem je snížit počet bankrotů v unii a pomoci bankám kompenzovat špatné úvěry. EK chce společná pravidla EU na pomoc zadluženým firmám s restrukturalizací podnikání, která by odvrátila hrozbu bankrotu. To by mělo také umožnit věřitelům dostat zpět půjčené peníze, uvedla agentura Reuters.

Výše nesplácených úvěrů v hlavních bankách v eurozóně se loni přiblížila jednomu bilionu eur (27 bilionů Kč). To bylo zhruba devět procent hrubého domácího produktu regionu. Vysoký objem špatných úvěrů má negativní dopad na schopnost bank vydělat na půjčkách firmám.

Statistika EU ukazuje, že firemní bankroty dosáhly svého vrcholu po finanční krizi v letech 2007 a 2008 a jsou stále vyšší než před krizí. Zhruba polovina nových firem nepřežije prvních pět let života. To zvyšuje také nezaměstnanost ve slabších zemích.

Opatření proti bankrotům vítají banky i zástupci firem

Banky i zástupci firem vítají návrh EK, který by měl být dokončen a představen 25. října. EK navrhuje systém včasného varování, který by zahrnoval vnější zásah, pokud firma začne vykazovat první signály stresu. Ten by mohly spustit banky nebo účetní firmy a vedl by k restrukturalizaci, která by zachránila zdravé části podnikání. Některá profesní sdružení však podle zdrojů dávají přednost „dobrovolnému“ varování ze společnosti.

Plán si klade za cíl zabránit zdlouhavým soudním sporům a bankrotům a místo toho se spoléhá na mediátory a orgány dozoru, zatímco věřitelé budou mít možnost vyjádřit se k restrukturalizaci. Většinové rozhodnutí pak zabrání tomu, aby menšinoví akcionáři brzdili celý proces.

Ohroženy jsou zejména jižní země

Loni v západní Evropě podle údajů konzultační firmy Creditreform zbankrotovalo téměř 175.000 firem, v roce 2007 před finanční krizí to bylo 130.000 firem. Svého vrcholu dosáhly v roce 2013, kdy bylo zaznamenáno 193.000 bankrotů. Výrazný byl vzestup hlavně v jižní Evropě, jako Itálii a Portugalsku.

Údaje o bankrotech však představují jen zlomek skutečných likvidací, protože malé podniky obvykle končí bez insolvenčního řízení. Podle Eurostatu celkový počet firem v Itálii klesl z více než čtyř milionů v roce 2008 na 3,8 milionu v roce 2014. V Portugalsku se počet firem snížil o 21 procent a ve Španělsku o devět procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek