Nový rámec Europass jako klíč k lepšímu uplatnění na trhu práce

06.10.2016
Evropská komise

Evropská komise v úterý rozhodla o revizi souboru nástrojů a služeb Jednotného evropského rámce pro transparentnost v oblasti kvalifikací, zkráceně zvaného „Europass“. Europass standardizuje formu životopisů, dodatků k vysokoškolským diplomům, osvědčení o odborné přípravě, dokumentů o jazykových znalostech a o absolvování zahraničního studia či odborné přípravy v rámci unijních programů mobility.

Od uvedení nástroje v život v roce 2005 si svůj strukturovaný životopis ve formátu Europass vytvořilo více než 60 milionů osob. Nástroj zvyšuje přehlednost a vzájemnou porovnatelnost kvalifikací a kompetencí jeho uživatelů, a i díky tomu přispívá ke zlepšení pracovní mobility v EU. Nyní Komise schválila návrhy, jejichž cílem je služby spadající do rámce Europass ještě více zefektivnit, zjednodušit a přiblížit koncovým uživatelům. Nový koncept doplňuje a vychází z rámce stávajícího tak, aby poskytované instrumenty a služby byly lépe využitelné v éře digitálního věku.

Nový rámec usnadní lidem identifikaci a formulaci svých dovedností, a to ve všech jazycích EU. Revidovaný Europass nabídne vylepšený internetový nástroj pro tvorbu životopisů, instrumenty umožňující provedení sebehodnocení, díky kterým uživatelé dokáží lépe artikulovat a následně zviditelnit konkrétní své schopnosti a kompetence. Změny také zvýší informační přínos poskytovaných služeb. Nový Europasss počítá i s poskytováním informací o možnostech vzdělávání a o možnostech uplatnění na trhu práce v jednotlivých oborech.

Europass bude lépe propojen s Evropským portálem pracovní mobility (EURES) a i nadále bude podporován konzultační činností národních podpůrných středisek, poskytujících individuální poradenství a asistenci v oblasti dovedností a kvalifikací.

Základní dokumenty tvořící rámec Europass

Europass-životopis (Europass-CV)

Jednotlivci jím podávají přehled o svých kvalifikacích, odborné praxi, dovednostech a kompetencích.

Europass-jazykový pas (ELP)

Jednotlivci jím podávají přehled o svých jazykových dovednostech.

Europass-dodatek k osvědčení (ECS)

Vydávají jej instituce odborného vzdělávání a přípravy svým studentům spolu se standardním osvědčením. Obsahuje informace, které zlepšují srozumitelnost osvědčení zejména pro zaměstnavatele nebo zahraniční instituce.

Europass-dodatek k diplomu (EDS)

Vydávají jej vysokoškolské instituce svým absolventům spolu s titulem nebo diplomem, aby byly jejich odborné kvalifikace srozumitelnější, a to především mimo zemi, kde byly získány.

Dokument Europass-mobilita (EMD)

Vysílající a hostitelské organizace zaznamenávají všechna organizovaná období studia či odborné přípravy, která daná osoba stráví v jiné evropské zemi.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek