Juncker věří v souhlas Valonů s dohodou CETA

21.10.2016
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker doufá, že se v příštích několika dnech podaří změnit odmítavý postoj belgického Valonska ke smlouvě CETA o volném obchodu s Kanadou. Juncker to řekl novinářům po dnešním druhém jednacím dni summitu EU v Bruselu.

Prezidenti a premiéři na něm diskutovali o mezinárodním obchodu, jejich debatu ale zastínila hektická jednání, která mají na poslední chvíli pomoci odblokovat pat, do kterého se CETA dostala v Belgii. Juncker také oznámil, že Rumunsku a Bulharsku nyní Kanada slibuje konec vízové povinnosti už od počátku prosince příštího roku. Obě země neměly problém s obsahem CETA, svůj podpis ale podmiňovaly právě vízovou liberalizací.

„Všichni, včetně Komise, jsme na smlouvě s Kanadou tvrdě pracovali. Práce pokračovaly přes noc a dnes ráno,“ uvedl Juncker. Valonský premiér Paul Magnette se ráno sešel s kanadskou ministryní pro obchod Chrystií Freelandovou a představiteli Komise. Před polednem pak ale valonský regionální parlament v Namuru informoval o tom, že předložené návrhy řešení situace pro něj prozatím nejsou dostatečné. Dohodu CETA s Kanadou dnes Juncker označil za nejlepší smlouvu, kterou se dosud Komisi podařilo vyjednat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek